Femina

Megosztás


Rengeteg ember mindennapjait nehezíti meg a székrekedés, ami azon kívül, hogy kellemetlen, más egészségügyi problémákat is előre jelezhet. Ha csak ideiglenes, könnyen megszüntethető néhány egyszerű étel beiktatásával, illetve megfelelő mennyiségű víz fogyasztásával.  

Nyolc könnyen beszerezhető étel székrekedés ellen

Ebben a cikkben nyolc olyan ételt mutatunk be, amelyek kitűnően orvosolják a székrekedést, segítik az emésztést, és még a beszerzésük is nagyon egyszerű - írja a femina.hu.

Az aszaltszilva az egyik leghatékonyabb étel székrekedés ellen. Beáztatva hashajtó és vizelethajtó hatással rendelkezik, így természetes úton segít megoldani a problémát. Rosttartalma is kiemelkedő, ennek köszönhetően az emésztésre is jó hatással van.

A lenmag székrekedés ellen leginkább azzal hat, hogy térfogata sokszorosára duzzadhat folyadék jelenlétében, mert a héján lévő nyák megszívja magát, és segíti az emésztést. Érdemes fogyasztás előtt összetörni és beáztatni, illetve figyelni a kellő mennyiségű folyadékra. Tilos bélelzáródás vagy gyomor-bélszűkület esetén alkalmazni.

A körte rendszeres fogyasztása magas rosttartalmának köszönhetően segíthet megelőzni a krónikus székrekedést. A benne található lingin nevű rostféle lazábbá teszi a székletet, elősegíti a salakanyagok átcsúszását a vastagbélben.

A spenót az egyik legjobb zöld leveles rostforrás. Rendszeres fogyasztása elősegíti a bélmozgást és enyhíti a székrekedést. A benne található tápanyagok biztosítják a normál anyagcserét, illetve a szem és a csontok egészségére is jó hatással van.

A hüvelyesek rostkirályának is becézett lencse amellett, hogy segíti az emésztést, székrekedés ellen is hasznos. Lassú felszívódású, összetett szénhidrát, ezért fogyókúrázók és cukorbetegek is bátran fogyaszthatják. Azonban kellemetlen, puffasztó hatása miatt nem mindenkinek ajánlott. Ha viszont te jól bírod, érdemes beiktatni az étrendedbe.

A zabpehely a zabmagok magas vitamin-, rost- és ásványianyag-tartalma miatt rengeteg emésztési problémára jelenthetnek megoldást. Többek között székrekedés ellen is alkalmazható, serkenti a bélrendszerben zajló folyamatokat, illetve bizonyos fokig megakadályozza, hogy a méreganyagok felszívódjanak.

A kávé koffeintartalma miatt nem csak élénkít, hanem hashajtó hatása is van. Segíti a belekben futó izmok összehúzódását - és így a székletürítést. Viszont érdemes mértékkel fogyasztani, ugyanis a koffeintúladagolás émelygést, hányingert, hasmenést, szédülést és gyakori vizelési ingert okoz.

Az alma növényirost-tartalma igen magas, de vitamin- és ásványianyag-forrásként is kitűnő gyümölcs. Vízben oldódó pektintartalmával javítja az emésztést, és könnyíti a széklet kiürülését.


 


Iratkozz fel a Kárpátinfo.net csatornáira: Facebook, Instagram, Twitter, Telegram, Google Hírek




Forrás