Bien.hu

5 trükk, amivel 40 felett könnyen le tudsz fogyni
5 trükk, amivel 40 felett könnyen le tudsz fogyni


Ahogy idősödünk, a szervezetünk egyre kevésbé működik hatékonyan, lassul az anyagcserénk, és nehezebbé válik leadni azokat a fölös kilókat – de ennek nem kell szabályszerűen így lennie. Rengeteg mindent tehetsz, hogy az öregedés kevésbé hasson a testedre, és akár negyven felett is sikeresen formában tartsd a tested. Az alábbi 5 tipp segíthet abban, hogy ne legyen kínszenvedés a fogyás.

Tedd rendbe magad mentálisan!

Mivel 40 felett azért nem fogsz hetente két kilókat ledobni, és valószínűleg kitartóbbnak kell lenned, mint egyébként életed során bármikor, ha fogyásról volt szó, muszáj, hogy mentálisan rendbe tedd azt, miért is akarsz fogyni. Ha elég erős az elhatározás, akkor könnyebben fog menni, de most már érdemes olyan célokat is kitűzni magad elé, amik nem csak esztétikai szempontból fontosak: gondolj például arra, hogy egészségesnek kell maradnod, hogy minél tovább az unokáid életében tudj majd maradni, vagy arra, hogy ahhoz, hogy a tested megfelelően, fiatalosan működjön, kevesebb testzsír-százalékra és több izomra van szükséged - írja a bien.hu.

Az ilyen célok átlendítenek akkor is, ha éppen úgy érzed, csak a hasizmokért és a kerek popsiért nem éri meg az egész felhajtás.

Figyelj arra, mi kerül a tányérra!

Nem is feltétlenül az, hogy mi, hanem az, hogy milyen arányban: a tányérod felén zöldségeknek kellene lenniük, egy tenyérnyi sovány fehérjét kéne enned, egy kisebb adag szénhidrátot, majd egy nagyon kicsi zsírt (naponta 7-10 grammnál meg kellene állni, hacsak nem alacsony szénhidrát- és gazdag zsírtartalmú étrendet követsz).

Nem kell egyébként mindent grammra pontosan méregetni, elég, ha ezt például minden étkezésnél követed, és a vacsorád egy kicsit könnyebb, mint a többi étkezésed.

Gondold át, nem akarsz-e időszakosan böjtölni!

Nem mindenkinek való, de aki rákap az ízére, az általában nagyon szereti: az időszakos böjtölés azt jelenti, hogy az étkezési ablakod délutánra, és egy nyolc órás időtartamra szorítkozik, és ekkor viszed be azt az élelmiszer mennyiséget, amit egyébként egész napra elszórnál.

Ez a módszer nagyon jó azoknak, akik reggel nem éhesek, mert így ki lehet hagyni az első étkezést, és délután 1-2-3 környékén nekikezdeni az evésnek. Mentálisan azért szerencsés, mert úgy érzed, sokkal többet eszel, és nem éhezteted magad – holott kalória szempontból ugyanannyit viszel be.

Figyelj az alkoholbeviteledre!

Sokan nagyon jól esznek, figyelnek a kalóriákra, profin összerakott étrendet követnek, de az alkoholfogyasztásnál elvéreznek, mert azt nem számolják bele a napi bevitelbe – pedig az alkohol csupán üres kalória, nincs pozitív hatással a testedre (maximum a lelkedre).

Ezért figyelj oda az olyan potyakalóriákra, amiket egy-két pohár bor jelent, és csak akkor igyál, ha egyébként tényleg bele tudod számolni a napi energiaszükségletedbe.

Mozogj többet a mindennapokban is!

Úgy tudsz a legjobban plusz kalóriákat égetni, ha nem csak terembe vagy edzésekre, esetleg futni jársz, hanem a mindennapjaidban is sokkal aktívabb vagy. A több séta, egy kis lépcsőzés, az aktív programok rengeteget tudnak hozzáadni az elégetett kalóriák mennyiségéhez, és közben nem is érzed, hogy aktívan mozogsz, nem olyan érzés, mintha ez is egy feladat lenne, amit le kell tudni.

Sétálj le néhány megállót hazafelé, ebédidőben menj el néhány körre, és mindig, mindig válaszd a lépcsőt a lift helyett – így becsúsztathatsz olyan aktivitásokat a mindennapjaidba, amik nem is tűnnek edzésnek, mégis mozogsz közben.


 


Iratkozz fel a Kárpátinfo.net csatornáira: Facebook, Instagram, Twitter, Telegram, Google Hírek


Forrás