Hirado.hu
Robert Fico szlovák miniszterelnök támogatóival találkozik a kormány kihelyezett ülését követően a Pozsonytól mintegy 150 kilométerre, északkeletre fekvő Nyitrabányán (Handlova) 2024. május 15-én Fotó: Radovan Stoklasa / Forrás: MTI/AP/TASR Slovakia
Robert Fico szlovák miniszterelnök támogatóival találkozik a kormány kihelyezett ülését követően a Pozsonytól mintegy 150 kilométerre, északkeletre fekvő Nyitrabányán (Handlova) 2024. május 15-én Fotó: Radovan Stoklasa / Forrás: MTI/AP/TASR Slovakia


A Robert Fico elleni merénylet után több európai miniszterelnököt is megfenyegettek. Mások mellett a lengyel és a belga kormányfő, valamint a szerb államfő megölésére biztató üzenetek terjednek az interneten.Szerbiában letartóztattak egy férfit, aki azzal fenyegette meg Aleksandar Vucic szerb államfőt, hogy ő lesz a következő, akit lelőnek.

Alig pár perccel a Robert Fico elleni merénylet előtt egy férfi és egy nő csatlakozott a szlovák miniszerelnököt üdvözlő tömeghez. Az M1 Híradóban bemutatott videón látszik, ahogy mindketten rálépnek a kordon talapzatára, ekkor már az elkövető is látható volt.

A férfi és a nő először összenéz a támadóval, a 71 éves férfi ekkor lő a kormányfőre. A lövések hatalmas pánikot keltettek. A kordon bal szélén álló férfi és nő azonban továbbra is mozdulatlanul támasztotta a kordont.

Különböző teóriák terjednek az interneten, ezek egyike azt taglalja, hogy a férfi és a nő talán a támadót segíthette.

A kordonra mint a merénylet megakadályozását nehezítő tényezőre, az elnöki őrség egykori tagja is felhívta a figyelmet az M1-en.

„Itt van egy kordon, ami valahol szolgálta az ő védelmüket, de amint látjuk, (szinte) felbuknak benne, nem tudnak odaférni az elkövetőhöz, (a korlát) akadályozta is őket” – elemezte a videót Viplak Attila, a szlovák elnöki őrség volt tagja.

A példátlan merényletből komolyabb következtetéseket kéne levonni – véli Szikra Levente, az Alapjogokért Központ vezető elemzője. Szerinte

a merényletet a felfokozott háborús hangulat is elősegítette.

Szikra Levente felvetette, hogy egyrészről felmerül, „milyen hangulat van Európában, mennyire tudunk belemenni ebbe a háborús pszichózisba, mennyire érdemes azzal foglalkozni, hogy adott esetben fegyverek küldéséről, katonákról beszélgetünk? Másrészről, hogy mennyire lehet ezt a közösségi médiában, sajtóban megjelenő hergelést, erőszakra buzdítást tűrni” – sorolta aggodalmait Szikra Levente.

A szlovákiai merénylet után erőszakra buzdító fenyegetések árasztották el az internetet.

„A szlovákok tegnap megmutatták, mit kell csinálnunk Donald Tuskkal” – írta valaki álnéven, amikor a lengyel miniszterelnököt megfenyegette.

A belgákat sem kerülte el a politikai fenyegetéshullám. Alexander De Croo kormányfő egy rádiós műsorvezető ellen tett feljelentést, aki a „levadászására” biztatta a hallgatóit.

Szerbiában pedig a szlovákiai merénylet után letartóztattak egy férfit, miután azzal fenyegette meg a szerb államfőt, hogy ő lesz a következő, akit lelőnek.

Aleksandar Vucic egyébként rendszeresen kap hasonló fenyegetéseket.

„Köszönöm mindenkinek, azoknak is, akik akasztással fenyegettek, és azoknak is, akik támogató üzeneteket küldenek”– mondta korábban Vucic szerb államfő.

Fenyegetések Orbán Viktor magyar miniszterelnököt is érték. A Terrorelhárítási Központ (TEK) azonban a Magyar Nemzetnek azt nyilatkozta: a TEK teszi a dolgát, és az ilyenkor szokásos protokoll szerint jár el. A miniszterelnök biztosításával kapcsolatban információt pedig nem adnak ki - közölte a hirado.hu.


 


Iratkozz fel a Kárpátinfo.net csatornáira: Facebook, Instagram, Twitter, Telegram, Google Hírek


Forrás