Kárpátinfo.net


Megosztás
Szünetel az külföldön élő hadköteles férfiak kiszolgálása az ukrán konzulátusokon. Fotó: dmsu.gov.ua
Szünetel az külföldön élő hadköteles férfiak kiszolgálása az ukrán konzulátusokon. Fotó: dmsu.gov.ua


Technikai okok miatt a külföldi irodákban felfüggesztették a kész okmányok kiadását. Azonban az útlevelek iránti kérelmek benyújtása a szokásos módon történik. A 12 év alatti gyermekek számára is ki lehet állítani útlevelet, mivel nem szükséges biometrikus ellenőrzést végezni.

Médiainformációk szerint Ukrajna Külügyminisztériuma utasította az összes diplomáciai képviselet vezetőjét, hogy ideiglenesen függesszen fel minden konzuli tevékenységet a katonaköteles korú ukrán állampolgárok számára  - közölte a Korrespondent.net.

Dmitro Kuleba külügyminiszter megerősítette azokat a híreszteléseket, miszerint felfüggesztették a külföldön tartózkodó hadköteles korú ukrán állampolgároknak nyújtott konzuli szolgáltatásokat. Az X közösségi hálózaton tett közzé egy kommentárt.
 
Kuleba megjegyezte, hogy az ukrán állampolgárok jogainak és érdekeinek védelme külföldön prioritás volt és marad a külügyminisztérium számára, de a jelenlegi körülmények között a fő prioritás Ukrajna fennmaradásáért folytatott harc.

"Hogy néz ez most ki: egy katonakorú ember külföldre ment, megmutatta az országának, hogy nem törődik a túlélésével, majd visszajön és szolgáltatásokat akar kapni ettől az országtól. Ez nem így működik. Háború van az országunkban"

 - hangsúlyozta a külügyminiszter.
 
Emlékeztetett arra, hogy a területi toborzó központokban már az új mozgósítási törvény elfogadása előtt is létezett az adatfrissítési kötelezettség. 

"Ha ezek az emberek azt gondolják, hogy valaki messze a fronton harcol és az életét adja ezért az államért, miközben valaki külföldön ül és szolgáltatást kap ettől az államtól, akkor ez nem így működik. A külföldön tartózkodás nem mentesíti az állampolgárt az országgal szembeni kötelezettségei alól. Ezért rendeltem el tegnap, hogy hozzunk intézkedéseket a katonakorú férfiakkal szembeni helyes hozzáállás helyreállítása érdekében Ukrajnában és külföldön. Ez igazságos lesz"

 - magyarázta az ukrán külügyminiszter.

Kuleba hozzátette, hogy a Külügyminisztérium hamarosan pontosítani fogja a külföldi diplomáciai képviseleteken a katonaköteles férfiak számára a konzuli szolgáltatások igénybevételének további menetét. 


 


Iratkozz fel a Kárpátinfo.net csatornáira: Facebook, Instagram, Twitter, Telegram, Google Hírek