Ilyenkor elvégezhetjük a szőlők tápanyag utánpótlását, a talajmunkákat a sorközökben, sorok alatt, vagy a hiányzó tőkék pótlását.

A szőlő növényvédelmi munkái virágzás után

A szőlő fő károsítói a lisztharmat, feketerothadás, peronoszpóra.

Az átlagosnál alacsonyabb a must cukorfoka - Szüret előre hozva. Fotó: Kovács Elemér

Más években a korai illatos borszőlők szeptember első napjaiban kerültek le a tőkékről, most viszont már augusztus közepétől kezdődően.

A lisztharmat már egyes érzékeny fajtákon is megjelent.

A Beregszászi Történelmi Borvidék és Tokaj-Hegyalja. Az egyik régóta világhírű, a másikat legfeljebb az elkötelezett lokálpatrióták tartják nevezetesnek.

A Beregszászi Történelmi Borvidék és Tokaj-Hegyalja. Az egyik régóta világhírű, a másikat legfeljebb az elkötelezett lokálpatrióták tartják nevezetesnek, és emlékeztetnek rá, hogy Beregszász és Tokaj a régmúltban olykor-olykor versenyre is keltek egymással…

Nagy- és dédszüleink idején a szüret már szeptember első felében megtörtént. Ám most az egyre inkább érezhető éghajlatváltozás miatt ez is kitolódott.

A hirtelen felmelegedés meggyorsította a szőlő növekedési fázisait, ezért most a termelőknek nagy figyelmet kell fordítaniuk a kórokozók, kártevők és a gyomok elleni védekezésre.

A korábbi hűvös, csapadékos időjárás igencsak megnehezítette a gyümölcs- és szőlőültetvények gazdáinak munkáját. Most különös figyelmet kell fordítani a betegségek megjelenésére.