Magas állami kitüntetésben részesültek földijeink

Kárpátalján mindmáig szép számban akadnak olyanok, akik hűségből, elhivatottságból a nemzetrész iránti alázattal ezt megteszik, hangzott el azon az ünnepségen, amelyen az augusztus 20-i nemzeti ünnepünk alkalmából kitüntetetteknek nyújtottak át a magas állami elismeréseket.

Kárpátaljai Magyar Nagycsaládosok az Országházban

Az egész hétvégés programsorozat több mint 500 embert mozgatott meg Kárpát-medence szerte. A színvonalas rendezvényre nemcsak Magyarországról, hanem Felvidékről, Vajdaságból, Erdélyből és Kárpátaljáról is érkeztek családok.

A református líceumokban sikerült biztosítani a jelenléti oktatás biztonsági feltételeit, az idősek otthonában pedig folynak az ukrán előírásoknak megfelelő óvóhely-kivitelezési munkálatok.

Magyarország folytatja Ukrajna és azon belül Kárpátalja humanitárius, szociális és gazdasági támogatását.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök felmentette Ukrajna rendkívüli és meghatalmazott nagyköveteit Németországban, Magyarországon, a Norvég Királyságban, a Cseh Köztársaságban és Indiában.

Az Ukrajnai Zsidó Közösségek Szövetsége elnöke levélben mondott köszönetet Magyarországnak az ukrajnai zsidó menekültek befogadásáért.

Az Ukrajnát sújtó háborús helyzetben a magyar kormány minden segítséget megad a kárpátaljai magyar közösség tagjainak, valamint biztosítja az ukrajnai menekültek ellátását is - jelentette ki Szilágyi Péter.

A román külügyminisztérium szerint Magyarország nem formálhat jogot a határon túli magyarok képviseletére, legfeljebb kulturális kapcsolatot ápolhat a más államokban élő magyar etnikumú állampolgárokkal.

Helmeczi László polgármester Záhony Város Önkormányzata nevében 64 ágyat és hozzá tartozó matracot adott át az Ungvári Főkonzulátus közreműködésével a csapi Széchenyi István Középiskola részére május 19-én.

A Kárpátaljai Megyei Katonai Adminisztráció (OVA) és a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet közös projektjének új szakasza – mely a Beregszászi Linner Bertalan Központi Járási Kórház felújítására és felszerelésére irányult – befejeződött.

Elfogadhatatlan Magyarország elutasító álláspontja az orosz energiaexportot érintő európai uniós szankciók ügyében - írta Jan Lipavsky cseh külügyminiszter.

A cseh belügyminiszter felszólította magyar hivatali partnerét, hogy Magyarország gyorsítsa fel a Csehország területén tartózkodó ukrajnai roma menekültek esetleges ukrán-magyar kettős állampolgárságának ellenőrzését.

A többszörösére növekedett áprilisban a Rail Cargo Logistics - Hungaria szervezésében vasúton továbbított ukrán gabona magyarországi tranzitforgalma az elmúlt év azonos időszakához képest - tájékoztatott a vállalat szerdán.

A Kárpát-medencei gazdák az évekkel ezelőtt elindított Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem adománygyűjtő kezdeményezésükkel arról tettek bizonyságot, hogy tisztában vannak vele: valamennyien sorsközösségben élünk és egymás segítése erkölcsi kötelességünk.

Magyarország nem fogja megakadályozni Ukrajna belépését az Európai Unióba, ha annak eljön az ideje - jelentette ki Íjgyártó István kijevi magyar nagykövet.

A miniszter rámutatott: az ukrajnai roma menekültek gyakran magyar állampolgársággal is rendelkeznek, s mint ilyeneknek, nincs jogosultságuk a csehországi segélyekre

A nagy létszámú magyar kisebbség lakta Kárpátalja ellen a héten végrehajtott orosz rakétacsapás megmutatta, hogy a háború nemcsak Ukrajnát, hanem Magyarországot is érinti - jelentette ki Oleh Nyikolenko.

Azbej Tristan nagyra értékelte a Hungay Helps program kárpátaljai segítőinek a munkáját, s arról tájékoztatott, hogy a magyar kormány további kétszázmillió forinttal támogatja a projekt több lábon álló missziós programját.

Több mint 210 millió forint értékű orvosi felszerelést küld Kárpátaljára a kormány a Hungary Helps programon keresztül - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára kedden a Pest megyei Pilisvörösváron.

Olekszij Danilov úgy véli, hogy a magyar hatóságok tudtak az Ukrajna elleni agresszió előkészítéséről. Sőt, megvolt a maga területi érdeke is.

Április 22-én Kozma Imre, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alapító elnöke Kárpátaljára érkezett, hogy itt tájékozódjon, mire is van leginkább szükség, és megismerje az adományok célba juttatásának módját.

Újabb segélyszállítmányt indít Kárpátaljára az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye Szent Erzsébet Karitász Központja, a Katolikus Karitász pedig öt kisbusznyi tartós élelmiszert és gyógyszert küld a térségbe az ukrajnai háború miatt létrehozott ingyenkonyhák támogatására.

Megvannak a hivatalos csatornái az Oroszország által Ukrajna ellen indított háború lezárását célzó tárgyalásoknak - jelentette ki Mihajlo Podoljak.

A Magyar Általános Orvosok Tudományos Egyesülete (MÁOTE) szervezésében Budapesten került megrendezésre a szervezet 55. évfordulóját méltató Kárpát-medencei Családorvosi Fórum, valamint nívódíjakban részesítették a régió legjobbjait.

Kárpátalján őrizetbe vették az SzBU tartalékos vezérőrnagyát, aki hamisított okmányokkal akarta átlépni az ukrán magyar határt.

Szántó István, a budapesti Spago étterem vezető séfje is prezentálhat néhány ikonikus magyar fogást vasárnap Los Angelesben, az Oscar-díj átadója utáni bálon.

Mától heteken át napi háromszáz adag meleg ételt juttatnak el olyan Kárpátalján tartózkodó menekülteknek és rászorulóknak, akiknek ellátása más forrásból jelenleg nem megoldható.

Fontos, hogy ne legyenek rossz átfedések és hatalmas lyukak a menekülteket ellátó rendszerben, fogalmazott a mai beregszászi látogatásán Azbej Trisztán államtitkár a Hungary Helps Program irányítója.

Március 4-én a Magyarországi Református Egyház mind a négy egyházkerületének püspöke Beregszászba érkezett, hogy Zán Fábián Sándor kárpátaljai püspökkel, az itteni lelkipásztorokkal együtt imádkozzanak a mielőbbi békéért.

A Magyar Református Szeretetszolgálat jószolgálati nagyköveteként Novák Katalin köztársasági elnökjelölt személyesen mérte fel Beregszászon a kárpátaljai lakosság és a Magyarországgal szomszédos megyében menedéket kapott belső-ukrajnai menekültek helyzetét.