Amerikai hadsereg. Illusztráció

Több tízezres közönség előtt tartották hétfőn az Emlékezet Napjának (Memorial Day) hagyományos felvonulását Washingtonban.

Amerikai hadsereg. Illusztráció

Több tízezres közönség előtt tartották hétfőn az Emlékezet Napjának (Memorial Day) hagyományos felvonulását Washingtonban.

Guti Pünkösdi Napok huszonnegyedszer - Éltető hagyomány. Fotó: Kárpátinfo/Kovács Elemér

Huszonnegyedik alkalommal tartották meg a Guti Pünkösdi Napokat.

Bálozók gyülekeznek a 198. Anna-bál bevonulása előtt a balatonfüredi Vaszary Villa kertjében 2023. július 29-én. MTI/Katona Tibor

Dévényi Alízt választották a 198. Anna-bál szépének szombat éjjel.

Tizenötödik alkalommal rendezik meg az idén a Campus Fesztivált Debrecenben

Minden eddiginél izgalmasabb programválaszték várja a fesztiválozókat.

Egy kis (gereblye)-történelem...

Becsüljük meg a régi és még mindig használt (emlék)tárgyainkat.

Cirokseprű: bukás vagy újjászületés

A kistérség seprűinek egy része továbbra is Nyugat-Ukrajnában talál velőre, tehát van kereslet a jó minőségű dobronyi-csongori seprű iránt.

Fiatal néptáncosaink és népzenészeink jóvoltából képzeletbeli kirándulást tettünk a Kárpát-medence különböző vidékein.

A résztvevők népdalokat énekeltek, néptáncoltak, népi játékokat játszottak, hangszeres oktatáson vettek részt, szabadidőben kézműveskedtek.

Kemecsei Anna Viktóriát választották a 197. Anna-bál szépének szombat éjjel.

A festett népi bútor, A dunai stíluskör és Komárom címmel jelent meg Zentai Tünde kötete a Hagyományok Háza gondozásában

Hagyományokos címmel hirdetett levelezőversenyt az Erdélyi Hagyományok Háza Alapítvány

A Nagyberegi Tájház udvarát újból vidám gyermekzsivaj töltötte meg

A még élő hagyományaink megtartásának céljával tartotta a május elsejét megelőző foglalkozását a Pro Cultura Subcarpathica civil szervezet

A kígyósi Szederinda Nép­táncegyüttes vezetője, Rádik Krisztián nemcsak a néptánc művelésére biztatja a fiatalokat, de igazi közösségformáló munkát végez.

Szilveszter és újév megünnepléséhez kapcsolódik talán a legtöbb babona és szokás, melyek közös célja a következő esztendőre egészséget, bőséget, szerencsét, boldogságot varázsolni

A hétvégén sor került a hetedik Márton-napi bormustrára és libalakomára

A Nagyberegi Tájház azon „élő” tájházak közé tartozik, ahol igyekeznek a jeles napokhoz, ünnepekhez igazodva széleskörű programokat szervezni.

Csütörtökön a kárpátaljai Sodró együttes táncházat tart

Az ungvári várban immár negyedik alkalommal került megrendezésre a BercsényiFeszt

„Boldog az, aki otthon boldog. Akinek nem kell elfojtani, amit érez, kimondhatja, amit gondol, nincs szükség megfelelésre. Mert arra születtél, hogy valódi legyél, nem pedig tökéletes” – emlékeztetett rá köszöntőjében Szabó Tibor főszervező.

A BorzsaVári TMH civil szervezet idén először rendezett Mezőváriban népi kultúránkat, hagyományainkat ápoló, továbbadó napokat.

Ebben az évben Szent Iván napja nem csupán az év egyik leghosszabb, de egyben a legmelegebb napja is volt, a fiatalok közül a legtöbben a délutáni foglalkozások közül azokat választották, amelyeknek a tágas, szellős csűr adott otthont.

Névadáskor az alkati sajátosság szintén meghatározó volt. Sejtjük, hogy kiből lehetett Gólyaláb, Hosszúpuska, Gubics, Szikáncs, Csikó vagy Zsiros, aki éppen hogy rettenetesen sovány volt.

A Hagyományok Háza első alkalommal rendezi meg szombaton a Verbunk napját

Ezúttal is vidám gyermekzsivalytól volt hangos a Nagyberegi Tájház udvara. Ahová ezúttal a gáti és a helyi iskolások jöttek el

A Táncház Napja programot a Hagyományok Háza indította azzal a céllal, hogy bemutassa az UNESCO által is elismert táncházmozgalmi módszert és ezáltal a népi hagyományt és kultúrát.

Minden korábbi negatív élmény ellenére Kárpátalja számos településén május éjszakáján mélyen búgó hangon megszólalt a szaxofon, felsírt a hegedű, messzire szállt a harmonikaszó: életre keltek az örök szerelem dalai.

A több mint másfél ezer népművészeti alkotást felvonultató országos tárlatnak a Hagyományok Háza ad otthont április 22-én online

Gondolatban csak körbe kell nézni ismeretségi körünkben, s máris megállapíthatjuk, hogy a ragadványneveket tekintve mi, kárpátaljai magyarok, nagyhatalomnak számítunk. Könnyű belátni, a hivatalosan antroponimának nevezett nyelvi képződményt sok esetben maga az élet kényszerítette ki.