| 2020. 11. 27. – 14:29 |

Karácsonyváró ünnepség a hetyeni Élimben

A Fogyatékkal Élők „Élim” Hetyeni Református Napközi Otthonában idén immáron hetedik alkalommal szerveztek karácsonyváró ünnepséget. Az intézmény nagytermét ez alkalommal zsúfolásig megtöltötték az érdeklődők. Eljöttek szülők, nagyszülők, testvérek, hogy együtt örüljenek azokkal a speciális igényű gyerekekkel, akik itt a hét három-négy napján fejlesztő foglalkozásokon vesznek részt. S az áldozatos, kitartó munkának már látható eredményei vannak.

Hálás a szívem, hogy Isten megengedte, hogy immáron hetedik alkalommal tartsunk karácsonyi ünnepséget, kezdte köszöntőjét Cseresznye Erzsébet intézményigazgató, aki köszönetet mondott a gyermekekkel foglalkozók lelkiismeretes, szeretetteljes munkájáért, s megköszönte a támogatók segítségét is.

Az alkalom Zán Fábián Sándor áhítatával vette kezdetét. A püspök Jézus újbóli eljövetele várásával kapcsolatban arra hívta fel a figyelmet, hogy Isten mindenható, neki van hatalma eltörölni bűneinket, szeretetével, szentlelkével teljessé fog tenni, s ott lehetünk az ő dicsőségében. Ha az Úrban bízunk, ő ad erőt, hogy leküzdjük az akadályokat, mondta bátorításként.

Ezt követően az igaz, tiszta, önzetlen szeretetről tettek bizonyságot a rehabilitációs központ neveltjei.

Megható volt látni azt az akaratot, amivel kiálltak verset mondani, színdarabot eljátszani a beszélni, járni alig tudó fiatalok, s hogy milyen szeretettel ölelte át társát a mellette ülő, amikor annak sikerült megbirkóznia a feladatával. Előadásukkal igazi ajándékot szereztek szüleiknek, s minden jelenlévőnek. S megható volt látni, tapasztalni, milyen örömmel nyújtják át a saját kezűleg, közösen készített mézeskalácsokat a vendégeknek, őszinte bizonyságot téve arról, hogy micsoda boldogság másoknak adni.

Természetesen ők is kaptak ajándékot. A Kárpátaljai Református Egyház Diakóniai Központja cipősdobozba zárt szeretettel ajándékozott meg mindenkit. A beregszászi Rákóczi Főiskola Felsőfokú Szakképzési Intézetének pedagógiai gyakorlatukat itt töltő diákjai a társaikkal szervezett jótékonysági akciójuk során gyűjtött pénzen vásárolt fejlesztőjátékokkal lepték meg az intézmény neveltjeit.

Zárszavában Zsukovszky Miklós, a Beregi Egyházmegye esperese hálát adott az intézményben folyó munkáért, a munkatársakért, a gyerekekért, akik műsorukban is Istent dicsőítették.

Mint Cseresznye Erzsébettől megtudtuk, napközi otthonként működnek, jelenleg 21 sérült, fogyatékkal élő fiatallal foglalkoznak heti rendszerességgel, közülük a legkisebb 4 éves, a legidősebb pedig 30. A gyerekeket saját autóbusszal szállítják a környező településekről. Amellett, hogy ezzel tehermentesítik a családokat, igen hatékony fejlesztő munkát is kifejtenek. Bár az eredmények itt nem olyan szembetűnőek, mint egy normál gyermekintézményben, minden kis előrelépésnek igazán tudnak örülni. Annak, ha valaki szobatiszta lesz, megtanul önállóan étkezni, esetleg írni, megteszi az első lépéseket stb. A szülőkkel való beszélgetés során azt tapasztaltam, hogy bár olykor nehezen birkóznak meg a helyzetük elfogadásával, soha nem gondoltak arra, hogy intézménybe adják sérült gyermeküket. Nagyon hálásak azért a lehetőségért, hogy itt napközben jó kezekben tudják féltett kincsüket, de este együtt lehetnek. Egyébként igen elégedettek azzal a munkával, ami az intézményben folyik.

Adjon Isten a szülőknek erőt a próbákhoz, kitartást és szeretet az otthon munkatársainak! Áldott karácsonyt és reményteli boldog új esztendőt mindannyiuknak!

Marton Erzsébet

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!


Hirdetés