| 2020. 11. 27. – 14:29 |

Mikulás-ünnepség a somi református templomban

Ajándékot kapni jó dolog. Személyre szóló ajándékot kapni még nagyobb öröm. Ám ha azt maga a Mikulás adja át, akkor az életre szóló élmény, ami felér egy kisebb csodával. A csoda a minap megtörtént az egyik tóháti községben.

Ezúttal több mint száz szépen csengő gyermekhang töltötte be a nemrég felújított somi református templomot. Akik Jakab Attila helyi lelkipásztor biztatására vidám énekszóval várták, hogy megjelenjen a Mikulás és szétossza közöttük a Nemzetstratégiai Kutatóintézet (NSKI) dolgozóinak ide szánt ajándékát. A helybeliek mellett itt várták a Nagyszakállút a környező települések – Gut, Bátyú, Csonkapapi, Hetyen, Balazsér, Rafajnaújfalu és a beregszászi székhelyű Sámuel Alapítvány – hat-tizenkét éves korú iskolásai.

Ismét megtapasztaltuk, hogy az isteni szeretet emberi szíveken keresztül jut el hozzánk, fogalmazott köszöntőjében Zán Fábián Sándor, a Kárpátaljai Református Egyházkerület (KRE) püspöke. Sok áldás kísérje mindazoknak a sorsát, akik adományaikkal szebbé teszik számunkra az adventi várakozást.

Nagy Béla, a KRE főgondnoka arra emlékeztetett, hogy lám, ilyen különleges pillanatokban, mint a karácsonyt megelőző időszak, sem feledkezik meg rólunk az anyaország. Meggyőződésem, hogy igen sok kincset rejtenek a hamarosan szétosztásra kerülő dobozok, ám ne feledjük, a legnagyobb érték a belőlük felénk áradó szeretet, a rólunk való gondoskodás, hangsúlyozta a főgondnok.

A szeretet beteljesedésének kezdete nem is kezdődhetne ennél fennköltebb hangulatban, mondta Beke Mihály András, Magyarország Beregszászi Konzulátusának első beosztott konzulja.

Szász Jenő, az NSKI elnöke arról szólt, hogy hét esztendővel ezelőtt Mikuláskor hoztak először a kárpátaljai református gyülekezeteknek, konkrétan a rászoruló és többgyermekes családoknak ajándékot. Az adományt oly sok szeretettel fogadták az itteniek, hogy úgy éreztük, az ajándékozással mi lettünk gazdagabbak, ezért aztán minden évben jövünk, mondta az elnök.

Az évszázadok óta minden évben várt csoda tehát Beregsomban újra megismétlődött. Mindannyian megtapasztaltuk, milyen felemelő pillanat az, amikor a Mikulás valakinek a csomagra írt nevét felolvassa, s azt személyesen adja át. A személyre szóló ajándékok mellett valamennyi család élelmiszercsomagot is kapott.

Mindezért a gyerekek énekekkel és versekkel mondtak köszönetet.

Kovács Elemér

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!