Kárpátinfo hetilap


Megosztás


A Kodály Zoltán nevét viselő Beregszászi Művészeti Iskola húsz kiemelkedően tehetséges növendéke tanáraik részvételével nagyszerű koncertet adott a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolán. A Pro Cultura Subcarpathica (PCS) civil szervezet közreműködésével lebonyolított hangverseny során a közönség a zeneirodalom két nagy óriása, Bach és Beethoven munkásságával ismerkedhetett meg behatóbban. A rendezvény a Kreatív Európa program Zenehíd projekt keretében eső ízben valósult meg.

Mint a felvezetőben elhangzott, az elmúlt évben kevés alkalom nyílott a komolyzene kedvelőinek és előadóinak a személyes találkozásra. Pedig a művészeti iskolák növendékei most is ugyanúgy készültek, mint máskor, azonban ez ideig nem mutathatták meg széles körben tehetségüket. A mostani délután során erre remek alkalom nyílik.

Megnyitó beszédében Orosz Ildikó, a Rákóczi Főiskola és a PCS elnöke rámutatott: a zene segítségével egy csodálatos világ tárul fel előttünk, amikor is egyfelől a közönségnek nem mindennapi élményben van része.

Másfelől pedig a zenész élete is kiteljesedik azáltal, hogy hangszere segítségével sikerül kellő színvonalon megszólaltatni a választott zeneművet.

De miért is esett a választás a zeneművészet két óriására? Johann Sebastian Bach barokk kori német zeneszerző, orgonista, hegedűművész a zeneművészet kiemelkedő egyénisége, a protestáns egyházi zene jeles képviselője. Hatása a zenekultúrára felmérhetetlen. Művei mély intellektuális tartalmuk és tanító jellegük miatt zeneszerzők nemzedékeire hatottak. Ludwig van Beethoven a bécsi klasszika lezárója és a romantika úttörője. Különleges személyiség volt kivételes egyedi életúttal. Beethoven jelentősége azon mérhető, mennyire meghatározta a későbbi zenetörténet számos alakjának pályáját.

Valamennyi zenemű felsorolására itt nincs módunk, ám annyit feltétlenül el kell mondanunk, hogy a művészeti iskola ifjú tehetségei Bach és Beethoven műveit a zongora mellett hegedűn, szaxofonon, klarinéton és fuvolán szólaltatták meg. A hangverseny különleges színfoltja volt az, amikor a tanárokból és növendékeikből összeállt alkalmi és állandó együttesek adták elő a zeneszámokat.

Megtudtuk azt is, hogy a koncertről készült videó felkerül a világhálóra, így bárki meggyőződhet róla, hogy vidékünk továbbra is bővelkedik zenei tehetségekben, s hogy a zeneoktatás nálunk továbbra is magas színvonalon zajlik.

Kovács Elemér

Galéria

Galéria

Galéria

Galéria

Galéria

Galéria

Galéria