Kárpátinfo.net


Megosztás


Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter részt vett egy találkozón az európai kollégáival, és nem látta bennük az Oroszország elleni új szankciók bevezetésének vágyát.

Nincs egység az Európai Unióban az Oroszország elleni új szankciók bevezetésének kérdésében

- mondta április 20-án, kedden Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter, aki előző nap az EU Tanácsának ülésén szankciók bevezetését szorgalmazta az Orosz Föderáció ellen.

„Tegnap nem vettem észre az ágazati szankciók iránti étvágyat. Ennek oka talán az, hogy videón keresztül beszéltem a miniszterekkel. Ha a teremben lennék, ha a találkozó személyesen történne, jobban érezném az étvágyukat”- mondta a tárcavezető.

Kuleba megjegyezte, hogy az Oroszország elleni jelenlegi ágazati szankciók nem elégségesek.

„Az elmúlt években bevezetett személyes szankciók jók, teszik a dolgukat, de nem elegendőek ahhoz, hogy az Orosz Föderációt demotiválják a további agresszív lépésektől” - magyarázta Kuleba.

Oroszország kiskapukat talált a jelenlegi ágazati szankciókban.  

Ezért a külügyminisztérium célja, hogy ezt a jelet továbbítsa az EU többi külügyminiszterének, hogy elkezdjék mérlegelni az újabb ágazati szankciók bevezetésének lehetőségét.

„Még az a tény is, hogy ilyen vitát indítanak, hatással lesz Oroszországra, mert fél a gazdasági szankcióktól. Az ágazati szankciók az Orosz Föderáció idejétől és viselkedésétől függenek” - mondta Kuleba.

Az ukrán külügyminiszter pontosította, hogy a Németország és Franciaország külügyminisztereivel folytatott legutóbbi beszélgetések eredményei alapján arra lehet következtetni,

hogy Berlin és Párizs készen áll egy ilyen lépésre. 

„Megértik ezt a valóságot. Zelenszkij, Macron és Merkel találkozóján mindannyian egyetértettek abban, hogy Oroszországot fékezni kell” - mondta Kuleba, hozzátéve, hogy Franciaország és Németország, mint az Európai Unió tagjai, már rendelkeznek tapasztalatokkal az ágazati szankciók bevezetésével kapcsolatosan Oroszország ellen.