Kárpátinfo hetilap
Az előző cikkemben a szójabab termesztéséről írtam részletesen. Remélem, minden termelő helyesen értette meg ennek a logikáját. Most pedig szeretnék írni egy régi-új kultúráról, amit úgy hívnak, hogy hajdina (grecska). 

E kultúra a termesztésének nálunk Kárpátalján régi hagyománya van. Csak az történt, hogy az utóbbi 20-25 évben az állami gazdaságok, illetve a kolhozok megszüntetése után lényegében elfelejtkeztünk a hajdina termesztéséről, pedig ez a gabonaféle is nagyon jól beilleszthető a vetésváltásba. Ezzel nem azt akarom mondani, hogy nagy területeken foglalkozzunk vele, de ahogy írtam a szójabab kapcsán, a hajdina is kiváló a talajaink szerves anyagának pótlására. Az utóbbi években sajnos nálunk országszerte lényegesen csökkent a hajdina vetésterülete, pedig Ukrajnában északtól délig mindenhol lehet termeszteni, függetlenül attól, hogy milyen ökológiai és talajviszonyokkal rendelkezünk. A vetésterület rohamos csökkenése ahhoz vezetett, hogy egy időben deficit lett a hajdina. Voltak olyan évek, amikor Kínából vásárolta Ukrajna ezt a terményt, ami számunkra nagy szégyen. A jelenlegi árak is azt bizonyítják (35-40 hrivnya/kg), hogy nálunk is célszerű és hasznos lenne a hajdina termesztésével foglalkozni, a bátraknak akár nagyobb területeken is. 

Tudni kell, hogy a hajdina nem igényes növény, ami azt jelenti, hogy nálunk, Kárpátalján, ha betartják a termesztés-technológiát, akkor könnyen elérhetjük a 15-20 mázsás terméshozamot hektáronként, de másodvetésként, őszi kalászosok után (őszi árpa) is elérhetjük a 10-15 mázsa terméshozamot hektáronként. Az idei felvásárlási árak elérték a 15-20 hrivnya/kg-ot. Könnyű kiszámítani, hogy akkor mennyi a jövedelem egy hektárról. Ami új fejlemény: immár nálunk, Kárpátalján is megoldható a hajdina tisztítása és pergelése, ami biztosítja a termelőnek már a késztermék eladását. Régebben nem voltak ilyen lehetőségek, és más megyékbe kellett szálíttatni és elvégeztetni ezt a műveletet, ami komoly plusz költséget jelentett a termelőknek. Szerencsére a vetőmag beszerzését is meg lehet oldani, csak azt idejében el kell kezdeni. Egy hektár területre 100-120 kilogramm vetőmagot számítsunk, aminek az ára nagyjából 1500-2000 hrivnya. Amint említettem, a hajdina nem tartozik a kényes kultúrák közé, lényegében, ha időben vetjük, nagyon gyorsan növekszik, ami azzal jár, hogy gyorsan elfojtja a gyomnövényeket, és így szükségtelen a gyomirtók használata. Igaz az is, hogy nagyon kevés gyomirtó jöhet számításba a hajdina esetében.

Ami még nagyon fontos, hogy a betegségek és a kártevők ellen szinte védekeznünk sem kell. Úgy gondolom, hogy ez is egy pozítiv momentum. Ezért e gabonaféle esetében lényegében biotermesztésről beszélhetünk és emiatt is magasabb a felvásárlási ár. A hajdina esetében is ugyanúgy, akárcsak a szójababnál, célszerű vegyszeres deszikációt elvégeznünk. Ez azért olyan fontos, hogy a magok egyszerre száradjanak meg, ami megkönnyíti az aratást és csökkenti a szemveszteséget. Egy másik szempontból is hasznos a hajdina termesztése: mint már említettem, maga védekezik a gyomnövények ellen, ami azt jelenti, hogy az aratás után a parcellák tiszták, gyommentesek maradnak. Az aratás után a maradványokat, a biomasszát célszerű apróra szecskázni, utána biodesztruktorokkal – 2 liter hektáronként – lepermetezzük és beszántjuk, ami szerencsés esetben már az őszi kalászosok vetéséig lebomlik, és növeli a talaj humusztartalmát. A biomassza rengeteg értékes ásványi anyagot tartalmaz, ilyen például a vas, a mangán, a jód és más nyomelemek, amelyek nélkülözhetetlenek a növények fejlődéséhez. Remélem, a gazdákat meggyőztem arról, hogy minden kistermelőnek van reális lehetősége ezt a kultúrát beilleszteni a vetésváltásba, és két-három év múlva meg fogja tapasztalni a saját bőrén azokat a pozitív változásokat, amelyek a talaj minőségének javulásában mentek végbe. 

Várom továbbra is kérdéseiket és szívesen válaszolok Önöknek. Tel.: 0975166318 vagy 0503723469        

Novák András 
a Terra Dei szaktanácsadója