Kárpátinfo hetilap


Megosztás


Már régen szándékomban volt írni a szójabab termesztéséről itt, Kárpátalján. Abból a szemszögből néztem a célszerűségét ennek a kultúrának, mert valami módon a kukorica – őszi kalászosok vetésforgója nem elégíti ki a mai követelményeket, ez a vetésváltás csak csökkenti a talaj humusztartalmát, tehát a két kultúra közé célszerű lenne még olyan kultúrákat beilleszteni, mint például szójabab, borsó és más, a pillangósok családjához tartozó kultúrákat.

Miért is a szójababot választottam?

Először is, az utóbbi években, ha felfigyeltünk rá, különösen a Beregszászi és a Munkácsi járásokban, a nagybani termelők intenzíven elkezdték termeszteni ezt a kultúrát. Felmerül a kérdés, hogy miért? Úgy gondolom, ha egy mondattal akarok rá válaszolni, akkor a szójabab termesztése nálunk Kárpátalján rentábilis. 

Az ökológiai viszonyok nálunk Kárpátalján szinte ideálisak a szójabab termesztésére, például korai meleg tavasz, hosszú nyár – ez mind pozitívan hat a szójabab fejlődésére. Én azt akarom bebizonyítani a kistermelőknek, akiknek 5-10 hektár földjük van, hogy célszerű lenne a vetésforgóba beiktatni a szójabab termesztését is. Ezt azzal akarom bebizonyítani Önöknek, hogy dupla haszonnal fognak termelni, mert mint bizonyítja a többéves gyakorlat, ha hatékonyan foglalkozunk a termesztéssel, el lehet érni a 20-30 mázsa terméshozamot évenként, ami bőségesen fedezi a kiadásokat, például a felvásárlási ár idén is elérte a 10-12 hrivnyát kilogrammonként (1 tonna – 10000,00 –12000,00 hr). Ez jóval felülmúlja például egy őszi kalászosnak a tiszta jövedelmét egy hektáron. Úgy gondolom, a kistermelőknek nem nagy területen, 1-2 hektáron kéne kipróbálni, a megtermett mennyiséget erről a parcelláról saját részre is felhasználhatja. Ez azokra a gazdákra vonatkozik, akik állattenyésztéssel is foglalkoznak, mert mint tudjuk, a szójabab a legfontosabb fehérjepótló takarmány, amit mással semmivel nem tudunk pótolni, függetlenül attól, hogy milyen állatokat tenyésztünk.

Most pedig röviden egy pár szót a termesztési technológia tudnivalóiról.

1. Először is, a legnagyobb problémát a szójabab termesztésben a gyomnövények okozzák. Ez a kultúra nagyon nehezen tud konkurálni az egy- és kétszikű gyomokkal, amelyek az egész vegetációs időszak alatt túlnövik a növényt. Azért ezt a problémát ebben az új technológiában úgy oldják meg, hogy a vegetációs időszak alatt kétszer is használnak egy mindenki számára ismert totál gyomirtót (amelyiknek a hatóanyaga Glifoszád) – Raundup és a többiek. Igaz, most mindenki észrevette, hogy ez a fajta a GMO csoporthoz tartozik, ezért ellenáll az említett gyomirtó negatív hatására és így oldódik meg a probléma a gyomnövények hatékony elpusztítására.

2. Másodszor, hogy egyszerre érjenek be a babok, deszikációt végeznek aratás előtt 5-7 nappal és csak utána végzik az aratást.

3. A vetőmag megvásárlását is meg lehet oldani, mert nem csak Kárpátalján, de ezzel a módszerrel termesztik egész Ukrajnában. 

4. Amit a legvégére hagytam és nagyon fontos lenne, a szármaradványok (biomassza), ami az aratás után maradt, azonnal ledolgozzuk biotrágyával, például biodesztruktor (2 liter hektáronként), amit utána beszántunk a talajba és már szeptember – október hónapig lebomlik hasznos szerves anyagokra, amit már utána az őszi kalászosok vagy más kultúrák fognak felhasználni. Ezen kívül 80-90 kg nitrogént termel minden hektáron a szójabab, ez megfelel 2,5-3 mázsa ammóniumnitrátnak a kijuttatásával.

Várom továbbra is kérdéseiket és szívesen válaszolok Önöknek. Tel.: 0975166318 vagy 0503723469.

Novák András, 
a Terra Dei szaktanácsadója