| 2020. 11. 27. – 14:29 |

Az őszi időszak a legalkalmasabb a gyümölcsfák telepítésére. De ne felejtsük el, hogy ez is nagy szaktudást igényel. Mert minden elkövetett hiba a jövőben nagyon megbosszulja magát, amit sajnos nem lehet kijavítani.

Mielőtt az ültetéshez hozzákezdenénk, a következőket kell elvégezni:

– telepítési terv készítése
– területelőkészítés, táblásítás
– talajvizsgálat szerinti tápanyagfeltöltés, esetleg talajfertőtlenítés
– utak és egyéb létesítmények helyének kitűzése (kerítés, tároló, öntözőberendezés stb.)
– sorok és tőhelyek kitűzése 
– ültetőgödrök kiásása.

Telepítési terv

A telepítési terv egyik legfontosabb része a termesztőhely adottságainak megfelelő fajok és fajták kiválasztása. Ha ezzel a munkálatokkal készen vagyunk, következhet a pénzügyi terv (saját tőke, állami támogatás, hitel, kölcsön stb.), illetve a tényleges telepítési terv, azaz mit, hová ültessünk.

Lehetőleg tömbösen telepítsünk. Ez azt jelenti, hogy a gyümölcsfajok külön-külön blokkokba kerüljenek. Így egyszerűbb a növényvédelem, olcsóbb a termesztési technológia.

Terület-előkészítés és táblásítás

A táblásításhoz ki kell húzni a leendő gyümölcsfajták tábláit, meg kell tervezni a fő és a keresztutakat, mivel ezek a munkálatok magas szaktudást igényelnek, azért ezt jobb, ha szakemberre bízzuk.

Tápanyagellátás, talajfertőtlenítés

A tápanyagellátás egyik legfontosabb tényező, amit tudnia kell minden termelőnek, aki gyümölcsöst akar telepíteni. Már sokat írtam a cikkeimben, hogy a mi termőföldjeink igen savanyúak a pH értéke 3,5–4,5, ami azt jelenti, hogy nélkülözhetetlen a kémiai melioráció, pontosabban 8-10 tonna mészpor kijuttatása hektáronként. Ezenkívül kötelező a talaj humusztartalmának növeléséhez 80-100 tonna istállótrágya hektáronkénti kijuttatása. 

Jó minőségű facsemetéket csak ellenőrzött, bejegyzett cégektől vásároljunk. Nálunk ilyen a Holland Plant Ukrajna faiskola, ami az Ungvári járásban, Őrdarmán (Sztorozsnyica) található.

Továbbra is várom kérdéseiket, keressenek meg telefonon és szívesen válaszolok Önöknek. 

Tel.: 0975166318 vagy 0503723469.

Novák András, 
a Terra Dei 
szaktanácsadója

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!


Hirdetés