Svájc | 2020. 12. 04. – 18:28 |

Kardfogútigris-csontvázat vagy T. rex fogat is tehetünk a fa alá. Címlapképünk illusztráció. Fotó: Origo.hu

A közismerten egy kardfogú tigrishez tartozó, csaknem 40 millió éves csontváz kerül kalapács alá a jövő héten Genfben, egy évvel azután, hogy felfedezték egy amerikai farmon. A mintegy 120 centiméter hosszú csontváz várhatóan 60 000 és 80 000 svájci frank (19,5-26 millió forint) közötti kikiáltási árról indul december 8-án a svájci város aukcióján.

Különleges tárgy kerül kalapács alá jövő héten Svájcban: egy több tízmillió éves kardfogú tigris csontváza - írja az Origo.

Ez a kövület kivételes, mindenekelőtt megőrzése szempontjából: 37 millió éves és 90 százalékos a teljessége; a néhány hiányzó csontot 3D nyomtatóval készíttettük el

– mondta Bernard Piguet, a Piguet aukciós ház igazgatója az AFP-nek (amiről a ScienceAlert online tudományos portál számol be), akit saját bevallása szerint elbűvölt a „rendkívül régi elemek és a modern technológia" egyesülése.

Az eredeti csontok egy Hoplophoneus maradványai, amely nem szigorúan a nagymacskák családjához tartozott, hanem az úgynevezett Nimravidae család kihalt nemzetségéhez, amely Észak-Amerikában élt. Az ilyen kihalt ragadozó emlősöket általában kardfogú tigriseknek nevezik.

A csontvázat Dél-Dakotában találták meg az utolsó ásatási szezonban, 2019 nyár vége felé –

árulta el Yann Cuenin svájci gyűjtő, akinek több tucatnyi paleontológiai tételt vásárolt már árveréseken. – A legtöbb lelethez hasonlóan ezt is az erózió is tárta fel: a birtok körül járva a farm tulajdonosa csontokat látott kilógni a földből, ezért hívta a szakembereket.

Míg az árverés sztárja kétségtelenül a kardfogú tigris csontváza,

rengeteg más kincset is eladásra kínálnak a múltból, beleértve egy ammolitot, egy opálszerű organikus drágakövet, vörös és narancssárga árnyalatokban.

A kréta korszakból származó kövület 40 centiméter hosszú és 36 centiméter széles, körülbelül 75 millió éves, és a kanadai Sziklás-hegységből származik; a becslések szerint várhatóan 20 000-30 000 svájci frankért (6,5-10 millió forintért) kínálják majd.

A Jurassic Park rajongói emellett megvásárolhatnak egy Tyrannosaurus rex fogat (2200–2 800 svájci frankért, tehát közel egymillió forintért), vagy 5000–7000 svájci frankért (1,6-2,3 millió forintért) egy lenyűgöző, 85 centiméter hosszú moszaszaurusz uszonyt.

Ez a tengeri hüllő a kréta földtörténeti korszakban a vízben élő, ragadozó életmódú, őshüllők volt.


Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!


Hirdetés