Kárpátalja | 2020. 12. 03. – 16:12 |

Az illusztrációkat Gogola Zoltán készítette. Forrás: Kárpátinfo hetilap

Cikksorozatunk korábbi részeiben arról a sajátos jelenségről írtunk, hogy a beregszászi és a környező települések ifjúsága a múlt század hatvanas éveinek közepétől kezdődően délutánonként hatalmas tömegben verődött össze a Vérke-parti város sétálóutcáján, s a vállukon hordott rádiómagnókat, rádiókat bömböltetve órákon át sétált fel s alá. A hanghordozókból természetesen a nyugati rádióadók által közvetített slágerek szóltak. Írásainkban jeleztük azt is, hogy a kordivatnak megfelelően a fiúk és a lányok egyaránt trapéznadrágot hordtak. A szerencsésebbek pedig már akkor márkás farmerben – Super Rifle, Wrangler, Lee – feszítettek. Közel négy évtizeddel az események után már csak mosolyogni tudunk azon, hogy akkoriban milyen áhítattal ejtettük ki ezeket a márkaneveket. De ennek oka volt. A korabeli fáma úgy szólt, hogy este, lefekvés előtt levetted a farmernadrágodat és beállítottad az ágyad mellé, mint valami hosszú szárú lovaglócsizmát, és reggeli ébredéskor boldogan úgy rántottad magadra. Természetesen a bőrszerkó – ez többnyire hasított barna bőrből készült – ugyanolyan menő cuccnak számított. Mindezzel óvatosan arra próbálunk utalni, hogy a sok-sok vállig érő hajat viselő fiatal nem éppen a korabeli mainstreamet, a komszomol ideált szemléltette, melyet, ha jellemezni szeretnénk, igazából csak a szürke jelző jut eszünkbe. Kissé előre szaladva az időben – már a nyolcvanas évek végén járunk –, felnőtt fejjel döbbenten tapasztaltam, hogy mennyire egysíkú a pártfunkcionáriusok öltözéke. Kivétel nélkül valamennyien szürke szövetkabátot, s ugyanilyen színű, egy fazonú kalapot hordtak, kék inget, vörös nyakkendőt és kékesszürke öltönyt... 

A fiúk vállig érő hajáról egy jellemző történet jut az eszembe. Amely falubelimről, Lengyel Sándor barátunkról szól, akit a hozzá közel állók halk szavú természete miatt csak Csendesként emlegettek, mivel napokon át nem lehetett a szavát hallani. Nos, Sándor tizenhat éves korára vállig érő hosszú hajat növesztett, és mindenki tudta róla, hogy azért szegődött el a közeli farmra állatgondozónak, hogy egy orsós magnót vegyen. Aminek az ára akkoriban negyedévi fizetését tette ki. Ám most nem is ez a lényeg, hanem az, hogy az iskolából hazafelé jövet három-négy osztálytársammal úgy harmincöt-negyven méter távolságból a következő jelenetnek lehettünk a szemtanúi. Balszerencséjére Csendes az utcán a helyi körzeti megbízottal futott össze. Ilyen távolból a közöttük lezajlott beszélgetést nem hallhattuk, csak annyit láttunk, amint a milicista barátunk vállig érő haját mintegy körbe rajzolva megmutatta, hogy azt mihamarabb milyen rövidnek szeretné látni. 

Ebből az esetből sokunk számára világossá vált, hogy igenis a korabeli hatalom lázadásnak tekinti a farmernadrág viselését ugyanúgy, mint a bőrszerkót vagy lásd éppen a hosszú hajat. Mindezt persze nem lázadásként fogalmaztuk meg, hanem úgy, hogy ez a viselkedés nem tetszik a fontosabb funkciót betöltő felnőtteknek. 

Az egyik magyarországi népszerű együttes frontembere a minap egy ilyen kijelentést tett. A kommunizmusnak a legnagyobb ellensége a rockzene volt. Istenem, gondoltam végig. Akkor az öregeknek a sztálini lágerekben átélt megpróbáltatásairól, a kuláküldözésekről, a padláslesöprésekről, a beszolgáltatásokról szóló történetei a rendszer megdöntéséhez csupán harmad-negyedrendű adalékként szolgáltak?! Az érett szocializmus, ahogy a kommunista propagandisták a mi korszakunknak nevezték, sírásói voltaképpen a nyugati divatos zene sztárjai voltak?! És nem azok az idősebb férfiak, akik, ha csak módjukban állt, mindannyiszor meggyőződéssel mondogatták: ez a rendszer a saját zsírjában fog megsülni. Ami az akkori olvasatunkban nagyjából annyit jelentett, hogy miközben a gyári munkásság százszámra ingyen lakáshoz jut és elfogadható fizetést vihet haza, aközben a kolhozzselléreket még mindig éhbérért dolgoztatják. 

(Folytatjuk.)

Kovács Elemér

A beregszászi korzó. Lázadó ifjúság (3.)

  • A cikk a Kárpátinfo hetilap 24. évfolyamának 49. számában jelent meg.
  • Hetilapunkat megvásárolhatja terjesztőinknél, illetve előfizetheti a postán.
  • A Kárpátinfo hetilapot ONLINE is előfizetheti!
  • Lapunkat elolvashatja PDF formátumban is.

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!


Hirdetés