| 2020. 11. 27. – 14:29 |

Adventi ünnepség a Nefelejcs rehabilitációs központban

„Uram, Istenem! Sok csodás tervet vittél véghez értünk, nincs hozzád fogható. Szeretném hirdetni és elmondani, de több annál, mint amit fel tudnék sorolni” – hangzott a 40. zsoltár 6-verse a Mezővári határában található Fogyatékkal Élő Gyerekek Nefelejcs Rehabilitációs Központjában advent utolsó napjaiban megszervezett ünnepségen.

Zán Fábián Sándor püspök áhítatában kiemelte, milyen sok csodát tapasztaltak meg az ide járó sérült, fogyatékkal élő gyermekek, szüleik és nevelőik. Kegyelmes az Isten. Lehajolt hozzánk, kiemelt a pusztulás verméből, elküldte szent fiát megváltóul, hogy aki tiszta hittel fordul hozzá, hisz őbenne, az kegyelmet kapjon s örök élete legyen.

Az ide járó gyermekek műsorából sugárzott az őszinteség, az öröm. Soha nem volt még olyan erős hatással rám a Halleluja című ének, mint amit itt hallottam Rozikától meg az intézményt vezető Zán Fábián Judittól! Az a szeretet, ami a nevelőkből áradt, nem csupán a gyermekeket nyugtatta le, de azokat is, akik az adventi időszakban leginkább a rohanást, a munkát látják. Csodálatos élményt nyújtott az a tánc, amelyikben a nevelő lába volt a botladozónak, s ölelő karjában forgatta meg a perdülésre képtelent. Simogató kezük, biztató mosolyuk mindig pont idejében érkezett. Együtt éltek, játszottak a gyerekekkel, ami felszabadulttá, bátorrá tette őket.

– Én magam nem szeretek szerepelni, de Rozika bátorsága megszégyenített, így hát odaálltam mellé, mert kellett neki az erősítésem

– mondja Zán Fábián Judit. – S lám, milyen csodálatos élménnyel gazdagított minket! Ezek a gyerekek egyébként minket is nevelnek, hatalmas szeretetet kapunk tőlük, s megtanítanak bennünket értékelni az apróságokat. Ma már például nem bosszankodom, ha a fiaim sáros cipővel jönnek haza – ezekre a gyerekekre gondolok, akiknek soha nem lesz sáros a cipőjük…

– Hány gyerekkel foglalkoznak a központban?

– 2013-ban indultunk, jelenleg három csoportban 52-53 gyerek jár hozzánk heti három- négy alkalommal, akiket saját autóbuszunkkal szállítunk reggel ide, este pedig haza. Emellett vannak, akiket hetente egyszer individuális foglalkozásokra hoznak be a szülők.

– Milyen eredményeket tapasztalnak?

– Ó, ezeknél a gyerekeknél csak apró eredményekre kell gondolni, de sokszor azokat is hatalmas csodaként éljük meg. Az egyik lényeges dolog, hogy elindul náluk a szocializációs folyamat. Igyekszünk segítséget nyújtani a szülőknek is.

Vannak olyan képzéseink, amelyekre őket is meghívjuk, gyakorlati tanácsokkal látjuk el őket. Emellett fejlesztő játékokat, eszközöket biztosítunk számukra. S holland segítséggel sikerült néhány családnál megoldani a fürdőszoba, illetve a bejárat akadálymentesítését is.

A karácsonyi műsor végén a szülők nevében Kristofóri Ildikó hálatelt szívvel mondott köszönetet ezúttal is a nevelőknek, akik mindig szeretettel és alázattal fordulnak gyermekeik felé, így biztos kézben tudhatják napközben is őket, akiket Isten ajándékaként fogadtak, s látják, tapasztalják, hogy az Úrnak terve van velük.

Adjon Isten erőt, kitartást, békességet a szívekbe! Az olvasókkal együtt áldott karácsonyt és hittel teli boldog új esztendőt kívánunk az intézmény nevelőinek és neveltjeinek, szüleiknek egyaránt.

Marton Erzsébet

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!


Hirdetés