| 2020. 11. 27. – 14:29 |

Az egyik legnehezebb kérdés a zöldségtermesztésben a palántanevelés, de különösen a fóliasátrakban, mert itt dől el a sorsa a további eredményes munkánknak. Én a palántanevelést mindig egy csecsemőhöz hasonlítom: meg kell adni, neki mindent, amit követel a szervezete.

Sajnos sok termelő nem veszi kellő figyelembe a palántanevelés alapvető tudnivalóit, és ebből kifolyólag sok probléma adódik.

Például nemrég egy kedves termelő telefonált nekem és beszámolt arról, hogy még alig keltek ki az uborkamagvak a földből, máris elkezdtek hervadni. Milyen okok vezettek ehhez? Sokáig faggattam kérdéseimmel, míg kiderült a reális ok. Erről szeretnék írni, mert ugyanezek a problémák meg fognak jelenni más termelőnél is.

Először is, amit tudni kell a palántanevelésről, hogy csak ellenőrzött, jó minőségű, csávázott magot vessünk. A másik nem kevésbé fontos feltétel, hogy csak speciális földkeveréket vásároljunk, ami mentes (steril) a kórokozóktól és a kártevőktől.

Ne használjunk saját készítésű, úgynevezett „magházföldet”! Azért, mert tele van kártevőkkel és kórokozókkal. A földkeverékeket meg lehet vásárolni a virágüzletekben és mezőgazdasági boltokban, és ami nagyon pozitív: a palántanevelési időszakban – amely 4-től 7 hétig tarthat – lényegében nem kell pótolni semmiféle tápanyaggal.

A harmadik, ami nagyon fontos, ez a fűtés.

Sajnos e téren sok probléma merül fel, akárcsak az említett termelőnél. A palántaneveléskor legalább +220C hőmérsékletnek kell lennie, és nem szabad, hogy hőmérsékletingadozás legyen. A legtöbb termelőnél vaskályhát vagy más egyéb kályhát használnak, amely csökkenti a relatív páratartalmat, a levegő nagyon száraz és ezért a kis palánták elhervadnak, és sokan úgy gondolják, hogy ez valami betegségnek a jele, például palántadőlés. Tehát ez ellen csak úgy tudunk védekezni, hogy naponta ködösítjük a levegőt, beszórjuk vízzel, és ezzel emeljük a páratartalmat. Úgy gondolom, ez mindenkinek elérhető.

A negyedik, amire különös figyelmet kell fordítani a palántaneveléskor, hogy a növények egész nap kellő mennyiségű fényt kapjanak, mert a palánták fényigényesek.

Ha szükséges, akkor ki kell egészíteni speciális lámpákkal, mert a palántanyurgulásnak ez az oka.

A palántaneveléskor megjelenhetnek egyes kártevők és kórokozók is a leveleken. Mikor már megjelennek a levelek, különös figyelmet kell fordítanunk a tetvekre – amit jól lehet látni – és az atkákra. Ez utóbbit szabad szemmel nem látjuk, de a kártétele alapján meg tudjuk állapítani. A leveleken kis méretű szúrások jelennek meg és a levél fonák oldalán észre lehet venni a takácsatka fejlett egyedeit, amelyek pókhálóval vannak bevonva. Ilyenkor ajánlatos elkezdeni a védekezést, nehogy nagyon felszaporodjanak.

Milyen vegyszereket is ajánlatos használni ilyenkor?

Én ajánlanám a „Karate –Zeon” 0,03% – 3 ml 10 liter vizhez + „Sanmite” – 10 g 10 liter vízhez, ez a szer- kombináció elpusztítja mind a tetveket, mind az atkákat minden fejlődési fázisukban. A kórokozók közül ilyenkor már megjelenhet a baktériumos szögletes levélfoltosság, ami ellen valamely réztartalmú szerrel védekezünk, például „Chempion” 03% – 10 liter vízhez 30 gramm. A stresszhatás kivédésére humát tartalmú szereket használunk, ezeknek a természetes anyagoknak pozitív hatásuk van a növényekre, a külső tényezők (stresszek) enyhítésére például „Rost” koncentrátum 0,1% vagy „Humifild” 0,1% – 10 gram 10 liter vízhez. Ha ezeket a feltételeket betartjuk, jó erős palántákat fogunk ültetni, ami záloga a jó termésnek.

Várom továbbra is kérdéseiket és szívesen válaszolok Önöknek. Tel.: 0975166318 vagy 0503723469. 

Novák András,
a Terra Dei Alapítvány
szaktanácsadója

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!


Hirdetés