| 2020. 11. 27. – 14:29 |

Megújult a zápszonyi családorvosi rendelő

Közel háromezer lakos egészségügyi ellátását biztosítja a nemrég magas színvonalon felújított zápszonyi családorvosi rendelő, amely a helybeliek mellett Rafajnaújfalu polgárait is fogadja gyógykezelés céljából. A felújítás magyarországi támogatási program keretében valósult meg.

Semmi sem számít igazából, csak az egészség, kezdte ünnepi beszédét Pánczél Károly, a parlament nemzeti összetartozás bizottságának elnöke, aki köszönetet mondott az itt tevékenykedő egészségügyi dolgozóknak sokéves áldozatos munkájukért. Fontos a magas szintű oktatás, szükséges, hogy településeinken élénk kulturális élet legyen, és nélkülözhetetlen a vidék gazdaságának a fejlesztése, ám legalább ilyen lényeges az itt élők korszerű egészségügyi ellátása, mutatott rá a politikus. Hisz az imént felsorolt intézmények együtt jelentik a perspektívát, biztosítják a jövőt az itt élők számára. Pánczél Károly beszámolt róla, hogy magyarországi támogatással a megyében az utóbbi években 27 családorvosi rendelőt, illetve felcserközpontot sikerült felújítani. Szólt a további nagyszabású tervekről is, ezek egyike a beregszászi kórház A szárnyának befejezése, hogy ott már maradéktalanul a XXI. század követelményeinek megfelelően történjen a betegellátás.

Szép adventi ajándék a megújult családorvosi rendelő a zápszonyiaknak és a rafajnaújfaluiaknak, fogalmazott Grezsa István miniszteri biztos, aki arra emlékeztetett, hogy számos Kárpátalján futó magyarországi projekt – ilyen a családorvosi rendelők tatarozása, felszerelésük korszerűsítése –, nem csupán az itteni magyarok, hanem a többségi nemzet képviselői életminőségének javításához járul hozzá.

Brenzovics László, a KMKSZ elnöke köszönetet mondott a magyar államnak azért a sokrétű támogatásért, amelyben a legtöbb nélkülözést elszenvedő külhoni nemzetrészt, a kárpátaljai magyarokat részesíti.

Bimba Ferenc, a Beregszászi Járási Állami Közigazgatás elnökhelyettese úgy fogalmazott, hogy az egészségügyi reform megvalósítása során jelentős szerep hárul a családorvosi rendelőkre, így nagyon jókor jött a magyarországi támogatás.

Bacskai László helyi polgármester beszámolt róla, hogy most éppen egy szemorvosokból álló Szlovákiából érkezett orvoscsoport tart vizsgálatot a két településen, ezzel is jelezve, hogy a szomszédos országok orvostársadalma nem hagyja magukra az itt élőket.

Miljó Erika intézményvezető, aki 2016-ban elnyerte az Év családorvosa megtisztelő címet, köszönetet mondott a felújított épületért, tájékoztatta a jelenlévőket arról, hogy nemrég az ukrán állam egy személygépkocsit ajándékozott a Zápszonyi Családorvosi Rendelőnek.

Eszenyi Gábor


Hirdetés