| 2020. 11. 27. – 14:29 |

Hódít a Kiscsikó - Vendéglátás mesterfokon

Vendéglátásban dolgozni egy külön műfaj. Sok türelmet és rugalmasságot kíván meg az embertől. A finom ételek, házias ízek vonzzák a nagyobb közösséget.

Nincs ez másként az iskolai, és főként a felsőfokú képzésben résztvevők étkeztetésében sem. A diákoknak, akik egész napot egy főiskola falain belül töltenek, fontos az egészséges táplálkozás.

Ilyen vállalkozás a beregszászi főiskolán működő Kiscsikó menza és étterem is, melynek dolgozói nap mint nap finom ételeket kínálnak vendégeiknek. A menza vezetőjével, Puskás Ildikóval beszélgettünk sikerekről, nehézségekről.

– Mikor indult a vállalkozása?

– A férjemmel 2016-ban befejeztük a Munkácsi Egyetem hotel és vendéglátás szakát. Ezt követően Orosz Ildikó, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola – korábban mindketten itt végeztünk magyar, illetve angol-történelem szakon – rektorasszonya felkért minket egy olyan menza elindítására, mely a diákok egészséges táplálkozását hivatott elősegíteni, illetve egy olyan tankonyha vezetését bízták ránk, melyben főiskola Felsőfokú Szakképzési Intézetének turisztikai szakos hallgatói gyakorolhatják a szakács és a pincér mesterségeket. Így 2017-ben megnyitottuk a Kiscsikó menzánkat, illetve éttermünket, hisz a főiskolán szervezett rendezvények utáni fogadások kínálatát is mi adjuk.

– Hogy jött a névválasztás?

– A lányunk, Kata adta ezt az ötletet, és a férjem, Robi döntötte el, hogy ez legyen a nevünk. Sokan kérdezték már tőlünk, hogy miért pont ezt a nevet választottuk, de számunkra kedves ez a megnevezés, így ismernek már minket.

– Milyen fogások találhatóak az önök étlapján?

– Konkrétan a főiskola tanárainak és diákjainak étkeztetésére lettünk felkérve. Elsősorban olyan menüt tervezünk, amely házias jellegű. Így a káposztás paszulytól a túrós tésztáig, a gombócokig szinte minden megtalálható. Emellett nagy igény volt a gyorsételekre is. Így hot doggal, hamburgerrel, gyros tállal bővült a kínálatunk. Ezenkívül különböző rendezvények, állófogadások fogásait is összeállítjuk, valamint fesztiválokon is ott vagyunk. Olyan sztárok is ettek már nálunk, mint Ruzsa Magdi, a Halott Pénz és az Edda tagjai, vagy épp nemrég a Sárik Péter Trió és Falusi Mariann. És természetesen a Rákóczi Főiskola, illetve a Pro Cultura Subcarpathica, a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség vagy éppen a KMKSZ által a főiskolán szervezett rendezvények utáni állófogadások menüjét, tálalását és a vendégek kiszolgálását is mi biztosítjuk, így neves politikusok is kóstolhatták ételeinket.

– Mi jelentett nehézséget az induláskor?

– Humán erőforrást kezdetben nehéz volt találnunk, de mindig megtaláljuk azokat a személyeket, akikkel gördülékenyen lehet dolgozni. Emellett nagyon sok segítséget kaptunk a főiskolától azzal, hogy egy európai színvonalú konyhában dolgozhatunk.

– Ön szerint valóban igaz-e az a gyakran emlegetett mondás, hogy folyamatosan szükséges fejleszteni, mert különben gyorsan lemaradunk?

– Természetesen, fejleszteni mindig kell. A tavalyi évben sikerült felújítanunk a menzát. Most ennek örülünk. A menzánkon kívül Benében egy rendezvénytermet alakítottunk ki. Ott családi események megünneplésére, születésnapok, esküvők, leánybúcsúk stb. szervezésére van lehetőség.

– Mit jelent önöknek a Kiscsikó?

– Ez egy családi vállalkozás, és mi szívünket, lelkünket beletesszük ebbe a munkába. Rengeteget dolgozunk, de úgy hiszem, megéri. Nagyon sok megrendelésünk van, amiből látjuk, hogy szeretnek minket az emberek, és ez igen fontos számunkra. Életünknek nagy része a Kiscsikóban zajlik. Bár olykor nagyon nehéz, fárasztó napot zárunk, de a sok pozitív visszajelzés azt igazolja, hogy érdemes csinálni. A férjemmel ketten visszük a vállalkozást, és úgy gondolom, ez könnyebbéget is jelent. Támaszkodunk egymásra, segítjük a másikat, és a felmerülő problémákat, nehézségeket is könnyebben megoldjuk, legyőzzük együtt.

– Gondoltak-e arra, hogy külföldön próbálnak szerencsét?

– Igen, szerintem ez mindenki fejében megfordul, a miénkben is. Voltak próbálkozásaink is, de ott sem kolbászból fonják a kerítést. Mi nagyon szeretünk itt élni, kedves nekünk ez a város, az itt élő emberek, úgyhogy maradtunk.

– Milyen tanácsokkal látna el egy kezdő vállalkozót?

– Mindenképp megéri vállalkozást nyitni. Kemény munka, kitartás és bátorság kell hozzá. Ha a nehézségeket el tudjuk viselni, le tudjuk győzni, akkor sok öröm érhet bennünket.

Kurmay Anita

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!


Hirdetés