| 2020. 11. 27. – 14:29 |

A mai növénytermesztésben az egyik legfontosabb törekvés, hogy fokozatosan áttérjünk a biológiai növényvédelemre és tápanyag-utánpótlásra. Ez egy elég hosszú átmeneti folyamat, lesz, ahol vegyszereket és bioszereket fogunk használni a növényvédelmi munkálatokban. 

A legfőbb cél a zöldségtermesztésben, hogy radikálisan csökkentsük az erős vegyszerek használatát a kórokozók és kártevők elleni védekezésben, hogy elsősorban úgynevezett környezetkímélő szereket használjunk, amelyek minimálisan károsítják a környezetünket és az egészségünket.

Vegyszereket csak vészhelyzetben használjunk, amikor már nincs más kiút a kórokozók és a kártevők elleni védekezésében. Akkor is csak olyan hatóanyagú szereket, amelyeknek az élelmezési várakozási ideje (ÉVI) nem több mint 3–5 nap.

Ez azt jelenti, hogy ez alatt a rövid idő alatt a használt vegyszer lebomlik olyan szintre, ami már nem káros az emberi szervezetre és a zöldséget nyugodtan tudjuk használni étkezési célra.  

Sajnos minden évben el kellene végeznünk egy laboratóriumi vizsgálatot, ami alapján megállapítják, hogy a talajban milyen kórokozók és kártevők fertőzik a talajunkat. Ez nagyon fontos, mert csak ez alapján tudunk pontos képet kapni a talajunkról, amiben a zöldséget fogjuk termeszteni, és így tudjuk eldönteni, milyen védekezési munkálatokat kell terveznünk még a palánta kiültetése előtt.

Egyik legveszélyesebb és legpusztítóbb talajlakó kórokozók az úgynevezett fuzárium gombák.

Annak egyik változata a „verticílium”, ami sok gondot és fejtörést okozott az uborkatermesztésben, de más kultúrákban is megjelent. Ahol nem idejében és nem szakszerűen védekeztek ellene, ott tömeges pusztulást okozott a fóliákban, de a szabadföldi termesztésben is. Ne felejtsük el, hogy minden hatékony védekezés alapja a megelőzés. Ez azt jelenti, hogy nem akkor kell védekeznünk, amikor már a betegség járványszerűen terjed, hanem a hatékonyság érdekében a védekezési munkálatokat el kell végezni még a betegségek megjelenése előtt. 

Nagyon fontos tudnunk, honnan ered ez a betegség és hol telel át. A fuzárium betegséget a szerves trágyával visszük be a talajba, amit lényegében mindenki használ.

Tehát mi magunk visszük be a talajba ezt a gombát. Azért a modern technológiából már ki van zárva a szerves trágya, és speciális tőzegkeverékeket használnak, amik makro- és mikroelemekkel vannak dúsítva, és ami a legfontosabb: hőkezelt, tehát steril – mentes minden kórokozótól és kártevőtől. Ezért ajánlom minden termelőnek, hogy a palántaneveléskor csak ezt használják. Meg lehet vásárolni minden gazdaboltban, nagy választékban, kultúrák szerint. 

Ezek után felmerül a kérdés, hogyan tudunk védekezni ez ellen a kórokozó ellen hatékonyan.

Amint már említettem, csak megelőzéssel. Nem csak erős vegyszerekkel, hanem biológiai szerekkel, amit még a palánta kiültetése előtt viszünk be a talajba. Ez a biológiai módszer azon alapszik, hogy olyan gombákat viszünk be a talajba, amelyek elpusztítják a kórokozók gombáit, és így megtisztítják a talajt a konkrét kórokozótól. Sok ilyen gombafélék állnak rendelkezésünkre, amelyek hatékonyan pusztítják a fuzárium gombákat. Sokan panaszkodtak a termelők közül, hogy nem elég hatékonyak ezek a bioszerek.

A probléma ott van, hogy a kedves termelők nem idejében, nem szakszerűen végezték el a védekezési munkálatokat.

Akkor kezdték használni, mikor már a betegség tömegesen elterjedt. Ne felejtsük el, hogy ezeknek a gombáknak az elszaporodása a talajban legalább 20-30 napot vesz igénybe, csak akkor kezd igazán hatni. Ennyi idő kell az elszaporodására. 

Ha felmerülnek kérdések, szívesen válaszolok. Tel.: 0975166318 vagy 0503723469 

Novák András, 
a Terra Dei szaktanácsadója

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!


Hirdetés