Kárpátinfo hetilap


A virágzást megelőző munkák a szőlőben
A virágzást megelőző munkák a szőlőben


A 2024-es termesztési évben korábban fakadt a szőlő a megszokottnál, köszönhetően az enyhe télnek és a melegnek mondható februárnak. A korai fakadás következtében a szőlő virágzása is a megszokottnál korábban kezdődik, már most, május közepén elkezdett virágzani a vadszőlő, ami azt jelzi, hogy a nemes szőlők is néhány napon belül virágzani kezdenek.

A melegnek mondható február és március után sajnos az április nem kedvezett ennyire, több hajnalban tapasztalható volt, hogy a hőmérséklet jóval 0 0C alá csökkent. Ezek a hideg időszakok nemcsak a szőlőben, de más gyümölcsben, zöldségben is kárt tettek. Néhány helyen próbálkoztak a szőlő fagyvédelmével, több kevesebb sikerrel, ám sajnos elmondható, hogy főként a síkvidéken termesztett szőlőkben jelentős kár keletkezett. A hajtások kókadása, majd leszáradása egyértelműen jelzi a fagykárt. A legtöbb esetben a szőlő új hajtásokat nevel, kipattannak az alvó rügyek, de ezek nagyrésze nem hoz termést. Sajnálatos módon így a tőkéket úgy kell egész évben ápolni, gondozni, hogy termést ősszel nem szüretelhetünk. Fagykár esetén az elszáradt hajtásokat távolítsuk el, a növényt kezeljük stresszoldó készítménnyel, hogy mihamarabb kiheverje a súlyos kárt. 

A védettebb területeken, hegyoldalakon nem tapasztalható számottevő kár, bár a lehűlés nem kedvez a tőkéknek, a hajtásnövekedés intenzív, a szőlő fája nagy, igényli a virágzás előtti zöldmunkát. Virágzás előtt a hajtásválogatás mellett egy másik fontos munkát is el kellhet végezni, ez pedig a fürtritkítás. A fürtritkítást azonban nem minden esetben kell végeznünk és nem mindig virágzás előtt. Borszőlők esetében ezt a folyamatot csak a virágzás után kell elvégeznünk, akkor is csak indokolt esetben. A csemegeszőlőknél mások a kívánalmak, mindenki nagy fürtöket és nagy bogyókat szeretne és persze tömött fürtöt. Bőven termő fajták hajtásonként három fürtöt is hozhatnak, metszésmódtól függően ez akár 24-30 fürt is lehet tőkénként, ha a fajta fürt átlag mérete fél kiló körül van, könnyen túlterheljük a tőkét. Túlterhelt tőkén, amin túl sok a fürtkezdemény, rossz kötődés várható, madárkás lesz a fürt. A harmadik fürtöt a hajtásokon szinte minden esetben eltávolíthatjuk, de nagyfürtű fajtáknál ajánlott hajtásonként egy fürt nevelése. Vannak olyan fajták, amelyeknek fürtje nagyon tömött, a bogyók nem tudnak megfelelő nagyságúra nőni, mert zavarnak egymásnak, ebben az esetben indokolt lehet a fürtválogatást virágzás után elvégezni, mert így az előbb említett gyengébb kötődés negatív hatása előnnyé válik. Minden esetben vegyük figyelembe a fajta adottságait és a tőke általános állapotát, de a fürtök válogatását semmi esetre ne halasszuk a zsendülés időszakára, mivel ekkorra a tőke már rengeteg energiát pazarolt el a ledobott fürt kinevelésére.

A helyesen elvégzett zöldmunka megkönnyíti a növényvédelmi munkák elvégzését, mivel a permetszer könnyen bejut a tőke közepébe is. Neveljünk szellős lombot és ne feledkezzünk meg a gyommentesítésről sem, mivel ez is nagyban hozzájárulhat a sikeres növényvédelemhez. Évről évre felmerülő kérdés a virágzás alatti permetezés. Régi általános vélekedés szerint virágzás alatt nem kell a szőlőben járkálni sem. Sajnos a virágzás alatti rossz időjárás, a virágzás elhúzódása indokolttá teheti a szőlő permetezését virágzás alatt is. A zöldmunkát mindenesetre mindig végezzük el még a virágzás előtt. A növényvédelmi munka elvégzését pedig időzítsük a virágzás elejére, így virágzás alatt nem kell védekeznünk és a fürtkezdeményeket is biztonságban tudhatjuk. Mi ellen kell legfőképpen permetezni? A lisztharmat az utóbbi évek tapasztalata szerint az egyik legnagyobb kárt teszi a szőlőkben évről évre, sajnos az időjárás változása a gombának kedvez, nem a gazdáknak, így szinte biztosan elő fog fordulni az idei évben is. Az első védekezésként a szőlő lemosó permetezése tekinthető, amivel gyengíteni tudjuk a gomba fertőzését, amennyiben a lemosást elmulasztottuk, az első növényvédelmi munkát hozzuk előrébb, ezt 4-8 leveles korban végezzük el, amennyiben védekeztünk könnyebb dolgunk lesz a későbbi időszakban. Virágzás előtt a lisztharmat ellen védekezzünk felszívódó és kontakt hatású szer kombinációjával. Kontakt hatású szer a lisztharmat ellen a kén, emellett több felszívódó hatású szer közül választhatunk, amelyek védelmet nyújtanak, ajánlásom szerint olyan szert válaszunk, ami a feketerothadás ellen is védelmet biztosít. A feketerothadás az utóbbi években erősen előre törő gombás betegség, amely rendkívül gyorsan képes a termés 50-80 %-át is tönkre tenni 24-48 óra leforgása alatt. Bár ez a kártétel csak június végén tapasztalható, a védekezést most kell elkezdeni. Tehát válasszunk egy olyan felszívódó gombaölő permetezőszert, ami a lisztharmat és a feketerothadás ellen is védelmet nyújt, tegyünk mellé ként, ami kontakt hatóanyagként segíti a védekezést, emellett atkagyérítő hatása is előnyt nyújt. Sajnos atkák elleni védekezés is indokolttá vált, a szőlő gubacsatka minden évben jelentkezik, de kártétele nem jelentős, a szőlő levélatka azonban a megszokottnál több helyen és nagyobb felületen terjed, indokolt tehát atkaölő permetezőszer használata is, egymenetben a gombaölők kijuttatásával. Ezek mellett fontos a mikroelemek pótlása is a szőlőben, virágzás előtt rendkívül fontos a bór pótlása a jobb kötődés érdekében. Használjunk magas bórtartalmú komplex lombtrágyát, hogy rosszabb időjárás esetén is megfelelő kötődést érjünk el.

Bár a korai tavasz miatt minden mezőgazdasági műveletet rendkívül gyorsan, erőltetett menetben kell elvégezni, ügyeljünk arra, hogy a szőlőben elvégzendő munkákkal se csússzunk meg, mivel egyes betegségekkel szemben csakis a megelőző védekezés hatékony a fürtök megjelenése után, a fertőzések nagyon gyorsan nagyon súlyos kárt okozhatnak, ezért még a bogyók megjelenése előtt védekezzünk.

Varga István, 
az „Egán Ede” KGK JA falugazdásza, a „Pro Agricultura Carpatika” KMJA  munkatársa


 


Iratkozz fel a Kárpátinfo.net csatornáira: Facebook, Instagram, Twitter, Telegram, Google Hírek