Kárpátinfo hetilap
A nyár folyamán, az idő előrehaladtával egyre jobban szűkül azoknak a növényeknek a listája, amelyekkel másodnövényként újra hasznosíthatjuk azokat a területeket, ahonnan lekerültek fő- vagy előveteményeink. Az egyik ilyen növény, amelyik még július végi – augusztus közepei magvetéssel jól beilleszthető másodnövényként a vetésforgóba, az a téli retek egyik típusa, méghozzá a fekete retek. A kisebb fagyokat is károsodás nélkül elviseli, jól tárolható és ezáltal a téli zöldségszegényes időszakban is kiváló vitaminforrást biztosít a szervezetünk számára. Nagyon sokrétűen, de főleg nyersen fogyasztják. Mérsékelt fogyasztása kedvezően hat az emésztési zavarok megszüntetésére és étvágygerjesztőnek is ajánlják. Ebben a cikkünkben ennek a növénynek a termesztésével kapcsolatos információkat és tennivalókat szeretnénk taglalni az olvasóink számára.

A növény jellemzése

A téli retkek, vagy ahogy még nevezik őket, tárolási retkek élelmezési jelentősége és értéke (szemben a hónapos retekével) elsősorban kiváló tárolhatóságukban van, ami lehetővé teszi az egész téli fogyasztásukat. Ezek a fajták nem csak tömegükben és színükben, de botanikailag is különböznek a tavasszal termelt hónapos retektől.

A fekete retek egy lágyszárú, a káposztafélék családjába tartozó kétéves növény. Az egyik legkönnyebben termeszthető zöldségnövények közé sorolják őt. A szára és a gyökere egyaránt kiveszi a részét a gumó kialakításában. A növény levélnyele húsos, szára magas, elágazó. Fürtvirágzatának színe fehér vagy rózsaszínű is lehet, amely többnyire idegenbeporzó. A magokat általában másik év júniusában szedhetjük.
Fő növényként és másodnövényként is megállja a helyét. Ami a növénytársítást illeti, egy rendkívül rugalmas növénynek tekinthető, ugyanis jó társnövényei: a bab, a borsó, a burgonya, a cukkini, a káposztafélék, a koriander, a kömény, a paradicsom, a petrezselyem, a sárgarépa, a tök és a zeller. Csupán az uborka és az izsóp tekinthető számára ellenszenves növénynek a növénytársításban.

Hosszúnappalos, fényigényes növény, ezért a növény árnyékos helyre való vetését kerüljük, különben a gumók nem tudnak kifejlődni és a fajtára jellemző méreteiket elérni. A többi retektípusokhoz képest a fekete reteknek magasabb a hőigénye. A reális hőmérséklet számára 15°C körül van. Szárazságtűrő növényként tartják számon, de vízigénye magas, amely vízmennyiségre leginkább gumónövekedésekor tart igényt.

Tápanyagigényük közepes, a tápanyag utánpótlást meghálálja a növény, főleg, ha ősszel szerves trágyával javítjuk a talajt. A makroelemek közül a káliumot részesítik előnyben, míg a mikroelemek közül a bór hiányára a legérzékenyebbek.

A téli (fekete) retekfajták általában gömb alakúak, de akadnak hosszúkásabb fajták is. Vastag héjúak, jól tárolhatóak. Ízűk gyakran csípős. Tenyészidejük kb. 100-120 napos. Termésük tömege 220-300 gramm körüli. A legelterjedtebb fajták az Erfurti kerek fekete és a Black Spanish. Ezeket a téli fajtákat, másodnövényként július végén – augusztus elején vethetjük, így október végére – november elejére, még a téli fagyok beállta előtt már felszedhetőek.

Termesztése

Termesztésük elsősorban a középkötött és a laza szerkezetű talajokon lehetséges. Tapasztalatok szerint a kötöttebb talajokon csípősebbek lesznek és hamarabb megfásodnak. A vetés előtt nem igényelnek szervestrágyázást, de egy alapos ásás (talajforgatás) mindenképpen ajánlott. Az elővetemények (jól trágyázott zöldségnövények) lekerülését követően jól megmunkált laza, de ülepedett talajba (2-3 cm mélyen) vessük. Mivel nagyobb gumót és lombozatot fejlesztenek, mint a hónapos retkek, ezért érdemesebb őket nagyobb sor- és tőtávolsággal vetni, kb. 35-40 cm széles sor- és 10-15 cm tőtávolságra egymástól.

A fekete reteknek, a gondozás tekintetében nincs nagy igénye, csupán gyomlálásra, gyomtalanításra van szüksége. Különösebb növényvédelmi kezeléseket sem igényel. Szükség esetén, amennyiben a talajunk cserebogár lárvájával vagy drótféreggel fertőzött, akkor a vetést megelőzően talajfertőtlenítést végzünk. A fiatal leveles növényeken pedig a keresztesvirágúak földibolhái okozhatnak növénykárosodást vagy súlyosabb esetben növénypusztulást. Ezt megelőzve, vagy a tünetek megjelenésekor, ha szükséges, akkor 1-2 alkalommal a földibolhák ellen is beiktatunk növényvédelmi kezeléseket.

Betakarítása, tárolása

A téli retket, különösen, ha tárolásra kerülnek, csak akkor szedjük fel, ha a fajtára jellemző méretet már elérték, mert csak az ilyen retkek alkalmasak a tárolásra. A téli retket egy menetben takarítjuk be tárolásra, vagy a piaci igények szerint friss fogyasztásra „színelő” (elő) szedést végezünk.

A termést még a hosszabb fagyok beállta előtt, ásóval szedjük fel, melynek értékesítése és tárolása is lomb nélkül, csak a szívleveleket meghagyva történjen. A fekete retek esetében 15-20 t/ha átlagtermésre számíthatunk.

A téli retket ládákban, nedves pincékben, 95 % relatív páratartalom mellett, 1-4 °C-on optimális tárolni.

Nagy Csaba falugazdász,
Pro Agricultura Carpatika Alapítvány