Kárpátinfo.net


| 2021. 05. 03. – 11:52 | Ukrajna |
Több változás is lesz Ukrajnában 2021 májusában. Többek között az éves gáztarifa bevezetése, illetve a szubvenciókat készpénzben kapják meg a rászorulók.Fotó: Internet

Hirdetés

A Podrobnosti.ua összeállításából kiderült, sok változás lesz Ukrajnában 2021 májusában. Többek között az éves gáztarifa bevezetése, illetve a szubvenciókat készpénzben kapják meg a rászorulók.

Éves gáztarifa

Május 1-től rögzített éves gázárak lépnek életbe Ukrajnában. A földgáz ára átlagosan 26% -kal lesz magasabb, mint a kormány által januárban a lakosság számára megállapított maximális gázár (6,99 hrivnya/ köbméter).

A különböző gázszállítóknál az üzemanyag ára köbméterenként 7,8 és 13,5 hrivnya között mozog. A földgáz árát nem emelhetik, de csökkenteni jogukban áll.

A Miniszteri Kabinet a Naftohaztól és a többi szolgáltatótól is azt várja,hogy nyáron csökkentik a gáz árát. Korábban arról volt szó, hogy az év folyamán rögzítik az árakat.

A villamos energia tarifája

A Miniszteri Kabinet határozatának értelmében 2021. június 30-ig nem emelik meg a lakossági villamos energia árát.  Az ukránok számára a villamos energia ára továbbra is 1 hrivnya 68 kopijka marad.

A továbbiakban nem lesz kedvezményes tarifa (90 kopijka / kWh), mivel ezt az árat 2020 végén eltörölte az ukrán kormány.

Online lakcímbejelentés

2021. május 17-től a Gyija (Дія) portálon lehetőség nyílik a lakcím online módosítására.

Az online lakcímbejelentést csak saját tulajdonban levő vagy bérelt lakóhelyre lehet elvégezni.

Azoknak a fiataloknak, akik megváltoztatják a lakcímüket, már nem kell megjelenni a hadkiegészítő parancsnokságokon. A hadkiegészítők automatikus tájékoztatást kapnak az állampolgárok lakcímének megváltozásáról.

Szubvenciók

Májustól a támogatások 100% -át készpénzben fizetik ki a rászorulóknak. Azonban májustól a támogatások kedvezményezettjeinek új kérelmet kell benyújtaniuk, mivel a Miniszteri Kabinet  április 14-i rendeletével szigorította a szubvenció elnyerésének követelményeit.

Denisz Smihal miniszterelnök korábban elmondta, ha egy banknál lévő betéti számlán valakinek több mint 100 ezer hrivnyája van, ha egyszerre több mint 50 ezer hrivnya összegben új autót vagy valutát vásárol, nem kap szubvenciót.

Ukrajnában mintegy 3 millió háztartás kap támogatást a lakás- és kommunális szolgáltatások kifizetésére. A támogatás átlagos összege 2020 decemberében 1731 hrivnya, 2021 januárjában 2231 hrivnya, 2021 februárjában 1 483 hrivnya volt.


Hirdetés

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!