Kárpátinfo hetilap


Megosztás


 Mindannyian ismerjük azt az érzést, amikor egy ízletes étel láttán – vagy akár csak a hallatán – összefut a nyál a szánkban. Ezekhez a minőségi alapanyagokat pedig csak igazi szakértőktől szerezhetjük be. A Beregi Betyár nevű húsos bolt csakis hazai termékekkel várja vásárlóit. Tulajdonosával, Kovács Emillel beszélgettünk.

– Hogyan került közel a szakmához?

– Szüleim 2003 és 2016 között működtettek egy sertéstelepet. Az utolsó évben sajnos felütötte fejét nálunk is az afrikai sertéspestis, így le kellett ölni az állatállományunkat. Mondanom sem kell, szüleimet nagyon megviselték a történtek. Ekkor én még nem gondolkodtam azon, hogy ebben a szakmában helyezkedjem el, ugyanis állami munkahelyen dolgoztam. Majd 2018-ban megnősültem, és ekkor jött az a gondolat, hogy indítsunk egy családi vállalkozást. Balazséron élünk, ott van a sertéstelepünk is, emellett egy kisebb földterület is birtokunkban van, ahol az állatok etetésére szánt takarmányt termeljük meg. Úgy gondoltam, hogy ez jó lehetőség mindannyiunk számára, hogy itthon, közösen próbáljunk meg boldogulni.

– Majd megnyitották a húsos boltot. Hogyan jött a névválasztás?

– Az a fajta ember vagyok, aki szereti alaposan átgondolni a terveket. Tapasztaltam már, hogy ha az üzleti életben hirtelen döntünk, annak nem mindig lesz jó vége. Adódott egy lehetőség, hogy Beregardóban bérbe vehettük a bolthelyiséget, sokat gondolkodtunk rajta, de végül is belevágtunk. A névválasztás az én ötletem volt.

A Beregi szó a Bereg-vidéket jelöli, a Betyár pedig igazi magyaros csengést varázsol neki.

– Mit kínálnak vásárlóiknak?

– Boltunkban csakis hazai sertéshús kapható. Mint említettem, saját földünkön megtermelt takarmányt adunk az állatoknak, valamint, amikor vásárolok más gazdáktól sertést, mindig állatorvosi vizsgálatnak vetjük alá, és csak a jóváhagyás után kerülnek ki polcainkra. Így biztosíthatok mindenkit arról, hogy jó minőségű, friss alapanyagot vásárolnak a vacsorához. Üzletünkben a friss hústól a füstölt áruig minden megtalálható. Ilyen a sonka, kolbász, szalonna, oldalas, heti két alkalommal hurkát is tudnak vásárolni. Emellett előrendelést is felveszünk, ilyenkor telefonon vagy a közösségi oldalakon rendelhetik meg a kívánt árut a vásárlók.

– Milyen nehézségei vannak a szakmának?

– Teljes egészében családi vállalkozás vagyunk, a feleségem vállalta magára az üzlet irányítását, én a szüleim segítségével a háttérmunkát végzem. Megtapasztaltuk azt, hogy nemcsak a kezdet, hanem a folytatás is kihívás. Folyamatos munkaerőhiánnyal küszködik ez az ágazat is. Emellett éjjel-nappal jelen kell lenni. A meleg időszak közeledtével a füstölt árut például csak éjszaka tudjuk elkészíteni.

– Hogyan lehet megújulni ebben a szakmában?

– Azt szoktam mondani, hogy ez az a szakma, amely nem kíván sok fejlesztést, újítást. A régi, jól bevált, nagyapáinktól megtanult módszert kell alkalmaznunk. Emellett persze sok odafigyelés szükséges, hogy jó minőségű húst árulhassunk. Természetesen a már említett sertéspestist nem tudjuk elkerülni, de a megfelelő higiéniás szabályok betartása nagyon fontos a megelőzésben.

– Hogyan hatott munkájukra a koronavírus-járvány?

– Idén márciusban, a szigorú karantén alatt nyitottuk meg üzletünket. Sokan kételkedtek bennünk, de mi nagy lelkesedéssel vágtunk bele. És bár az élelmiszer minden időben szükséges, a többi gazda elmondásából ítélve, eléggé megcsappant a vásárlóik száma. Reménykedünk abban, hogy aki egyszer megkóstolja termékünket, visszajár majd hozzánk, hiszen jó minőségű húst tud nálunk vásárolni.

– Mit jelent önnek a vállalkozása?

– Kicsit olyan, mintha a gyermekem lenne. A kezdetektől én felügyelem a munkát, én vásárolom az állatot, jelen vagyok a feldolgozásnál, néha még az eladásnál is. Megtapasztaltam már jó és kevésbé jó oldalát is, úgyhogy bátran mondhatom, a szívem csücske ez a vállalkozás. Ebben az ágazatban nincs megállás, nincs szabadidő, az állatokat gondozni, etetni kell akkor is, ha nagyon meleg vagy nagyon hideg van. Mint említettem, családi vállalkozás vagyunk, mindenki kiveszi részét a munkából, nagyon büszke vagyok mindannyiunkra.

– Milyen tervei vannak?

– Ezzel az üzlettel nincs több tervem. Úgy gondolom, hogy fenntartani, működtetni kell továbbra is, kicsit bővíteni az állatállományt, megtartani a vásárlókat, és nem elveszíteni a belénk vetett bizalmat, ez a fő feladatunk. Természetesen vannak más terveim, egy másik ágazatban tevékenykedni, szintén üzletet nyitni.

Azért tartom ezt fontosnak, mert a jelenlegi gazdasági helyzetben elengedhetetlen, hogy több lábon álljunk, több mindennel foglalkozzunk. Sosem tudhatjuk előre, hogy mi fog történni, és ha az egyik üzlet elbukik, a család megélhetését fenn tudja tartani a másik.

– Mi pedig sok sikert kívánunk tervei megvalósításához!

Kurmay Anita