MTI

| 2021. 04. 06. – 13:25 | Ukrajna |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár telefonon felhívta kedden Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt, és kifejezte aggodalmát, hogy az orosz haderő aktivitása erősödik az ukrán határ mentén, és kiéleződik a Donyec-medencei fegyveres konfliktus.

A kijevi Egyesített Erők Parancsnokságának kedd reggeli jelentése szerint az "orosz szakadár" erők tűzszünetsértése következtében újabb két ukrán katona vesztette életét a Donyec-medencei fronton - írja az MTI.

Mindkettő lőtt sérülésbe halt bele. Később jelentette a parancsnokság, hogy kedden nap közben még két ukrán katona halt meg a fronton.

Az egyik tüzérségi támadás, a másik robbanás következtében.  

"Felhívtam Volodimir Zelenszkij elnököt, hogy kifejezzem komoly aggodalmamat az orosz katonai tevékenységek miatt Ukrajna határainál, valamint a tűzszünet megsértése miatt. A NATO határozottan támogatja Ukrajna szuverenitását és területi integritását. Továbbra is fenntartjuk szoros partnerségünket" - írta a főtitkár a Twitteren.

Zelenszkij válaszul - szintén a Twitteren - azt hangsúlyozta, az egyetlen út a háború befejezésére az, ha Ukrajna csatlakozik az észak-atlanti szervezethez, és sürgette, hogy országa kapja meg a NATO-tagsági cselekvési tervet.

"Arra törekszünk, hogy megreformáljuk hadseregünket és védelmi szektorunkat, de önmagában a reformok nem állíthatják meg Oroszországot. A NATO az egyetlen módja a Donyec-medencei háború befejezésének. Az Ukrajna számára készített NATO-tagsági cselekvési terv (MAP) valódi jelzés lesz az Oroszországi Föderáció számára" - fogalmazott az ukrán elnök.

A reggeli kijevi katonai jelentés szerint az "orosz szakadár" erők az elmúlt napban hétszer sértették meg a tűzszünetet a frontvonal több pontján.

A célzott támadásokra az ukrán fegyveres erők viszonozták a tüzet. A két katona két különböző helyszínen esett el, az egyik a Donyeck közelében fekvő Avgyijivkánál, a másik a Luhanszk megyei Zolote közelében, ahol mellesleg már végrehajtották a csapatszétválasztást. A későbbi jelentés szerint kedden nap közben aknavetővel nyitottak tüzet az ellenséges erők az ukrán katonák állására a Donyecktől mintegy 30 kilométerre nyugatra fekvő Nevelszke falunál.

A támadásban egy katona meghalt. A negyedik katona pedig Sztepne településnél vesztette életét, miután járművével ismeretlen robbanószerkezetre hajtott.  

A minszki háromoldalú - Kijev, Moszkva és az EBESZ képviselőiből álló - kontaktcsoportban az ukrán küldöttség kedden sürgette, hogy tartson a testület mihamarabb rendkívüli ülést. Az ukrán delegáció vezetője, Leonyid Kravcsuk volt ukrán elnök kérte ehhez az EBESZ támogatását. Az ukrán küldöttség rámutatott arra, hogy az összekötő csoport legutóbbi, március 30-i ülése óta már három ukrán katona halt meg és négy sebesült meg célzott támadások következében a kelet-ukrajnai fronton.

Ezenkívül egy polgári személy is sérülést szenvedett a Donyeck megyei Krasznohorivka településen.

"Mindez az Oroszország csapatainak Ukrajna államhatárához közeli csoportosulása példátlan megerősítésével együtt az ukrán politikai vezetés és Ukrajna nemzetközi partnerei körében mély aggodalmat kelt" - tette hozzá az ukrán küldöttség felhívásában.

A napokban már az Európai Unió és az Egyesült Államok is kifejezte aggodalmát az ukrán határ mentén összevont orosz csapatok miatt.

Ruszlan Homcsak ukrán vezérkari főnök március 30-án a kijevi parlamentben beszélt arról, hogy Oroszország a közelmúltban hadgyakorlat leple alatt az orosz-ukrán határ közelébe, valamint a Donyec-medencei ideiglenesen megszállt területekre és az Oroszország által önkényesen elcsatolt Krímbe 28 orosz taktikai zászlóaljat vont össze, és még további egységek érkeznek folyamatosan.


Hirdetés

Korábban hírt adtunk arról, hogy Ukrajna partnersége a NATO-val nagyon fontos az Oroszországgal való szembenállásban. Mint a tárcavezető rámutatott, 2021 tavaszán Ukrajna ismét meggyőződött arról, hogy nincs alternatívája az európai és euratlanti integrációnak.

Továbbá emlékeztetünk arra is, hogy az ukrán hadsereg Európa valódi védőpajzsává vált az utóbbi években. Az ukrán Fegyveres Erők az utóbbi évek során Európa valódi védőpajzsává váltak, Ukrajna pedig tevékenyen hozzájárul az euroatlanti biztonság erősítéséhez – írta Ruszlan Homcsak vezérezredes, hadsereg-főparancsnok a NATO megalakulása 72. évfordulója alkalmából kiadott nyilatkozatában.

Forrás

MTI

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!