Kárpátinfo.net


| 2021. 04. 20. – 10:24 | Ukrajna |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

Ukrajnában az ukrán nyelv nemcsak az állam nyelvévé válhat, hanem a mindennapi életben a kommunikáció fő nyelvévé is.  

Ehhez „szelíd ukránosítás” szükséges

– fejtette ki véleményét Olekszandr Tkacsenko kulturális és információpolitikai miniszter az RBC-Ukraina hírportálnak adott interjújában.

„Én a „szelíd ukránosítás” híve vagyok. Úgy gondolom, hogy előbb vagy utóbb az ukrán nyelv nemcsak állami nyelvvé, hanem valóban az Ukrajna nevű terület fő nyelvévé válhat” - mondta a miniszter.

Ukrajnában az ukrán nyelv de facto domináns, de sokan a mindennapi életben az oroszt használják.

Ezért fontos az ukrán nyelv népszerűsítése.

„Ezért platformokat hoztunk létre az ukrán nyelv ingyenes tanulására, a következő napokban állami programot fogadnak el az ukrán nyelv támogatására. És természetesen ez a folyamat nemcsak az egész lakosság számára fontos, hanem mindenekelőtt a fiatalabb generáció számára, akiknek természetes, hogy ukránul beszélnek” - mondta Tkacsenko.

Megjegyezte, hogy gyermeke otthon, mint az egész család, ukránul beszél.  

„Nemrégiben felfigyeltem egy ilyen érdekes pillanatra: amikor oroszra vált, már ukrán akcentussal beszél” - tette hozzá a miniszter.


Hirdetés

Korábban hírt adtunk arról, hogy az ukrán nyelvvizsga programban három modul van a tisztviselők számára, amelyeket teljesíteniük kell majd. Ezek írásbeli és szóbeli részeket is tartalmaznak.

Továbbá emlékeztetünk arra is, hogy Julija Mendel, Volodimir Zelenszkij elnök sajtótitkára kijelentette, hogy Ukrajnában létezik egy úgynevezett ukrán orosz nyelv, amely szintén része hazánk kulturális sokszínűségének.

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!