Kárpátinfo hetilap


Megosztás

Azt már szinte mindenki természetesnek veszi, hogy az ünnepek közeledtével egyházi, civil szervezetek jótékonykodási akciót hirdetnek, segítséget nyújtanak a rászorulóknak. A „régi világban” az természetes volt, hogy az emberek odafigyeltek egymásra, gondot viseltek a közelükben élő magányosokra, özvegyekre. Egy tál étellel, egy tálca süteménnyel általában – elsősorban faluhelyen – ma is gondolnak a szomszédra, a távolabb élő rokonra. Főleg ünnepek idején. De sajnos még ritkaságszámba megy, hogy magánszemély kezdeményezzen mások megsegítésére jótékonysági akciót.

A Kárpátinfo olvasói karácsony előtt már megismerhették a Nagymuzsalyban élő Cséke Diannát, aki néhány évvel ezelőtti sikeres életmentő műtétjét követően úgy szeretett volna hálát adni Istennek, hogy mások megsegítését fogja támogatni. Gondolt egy merészet, s a legnépszerűbb közösségi oldalon elindította a Segíts, hogy segíthessek Kárpátalján néven futó civil kezdeményezést. Ami először csupán úgy indult, hogy szeretteivel, majd barátaival és munkatársaival együtt néhány nehezebb körülmények között élő családon segítenek. Az idei húsvéti akciójuknak köszönhetően viszont már félszáz embernek tették gazdagabbá az ünnepet.

– Hálás a szívem, hogy sokakat megmozgatott a mostani akció. Köszönet minden segítő szándékú embernek, aki csatlakozott a felhívásomhoz, és tartós élelmiszerrel, húskészítménnyel, vagy éppen pénzadománnyal járult hozzá, hogy ünnepibbé tegyük a nálunk nehezebb sorban élők húsvétját – mondja a mindig bizakodó tekintetet sugárzó Cséke Dianna. – Ismét meggyőződtem róla, hogy szerető emberek vesznek körül bennünket, akik tesznek is embertársaikért. Hálás vagyok értük. Én csupán egy láncszem vagyok ebben a fogaskerékben. Ezúttal is közösen tettünk tanúságot arról, mennyire szeretjük felebarátainkat.

Bajban ismerszik meg az igaz ember – tartja a mondás. Ebben a mostani, mindenki számára nehéz helyzetben mi is vizsgázunk: tudunk-e segítséget nyújtani önzetlenül?!

Kovács Erzsébet