Ukrajna | 2021. 03. 09. – 10:50 |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Ukrajnában a Volodimir Zelenszkij elnök által aláírt 3623. számú törvény értelmében a nyugdíjakat automatikusan felszámolják.

Nem kell a Nyugdíjalaphoz fordulni, igazolásokat kérni, illetve nem kell bizonyítani a munkaviszonyát sem.

A munkakönyvek idővel megszűnnek, a munkaviszonyt automatikusan vezetik majd. 

A nyugdíjalapnak eredetileg úgy kell kiszámítani a kifizetéseket, ahogy a nyugdíjas számára jövedelmezőbb. De ha mégis problémák merülnek fel lehetőség nyílik újraszámítási kérelemmel fordulni a tisztviselőkhöz.

"Olyan lesz, mint Nagy-Britanniában, Észtországban és más országokban. Lehetőség nyílik a nyugdíj automatikus igénylésére anélkül, hogy információkat kellene gyűjteni. De egy személy választhat: ha a kiszámított nyugdíjjal nincs megelégedve, akkor lehetősége nyílik a megfelelő dokumentumok benyújtására és az időskori juttatás újraszámítására" - mondta Vitalij Muzicsenko, szociálpolitikai miniszterhelyettes. 

Az ukránok elektronikus dokumentumot kaphatnak, amely információkat tartalmaz a megszerzett munkaviszony időtartamáról.  

Ilyen dokumentumra akkor lehet szükség, ha a munkáltató megköveteli (például a pozíciókért folyó versenyre vonatkozóan rendelkeznie kell munkatapasztalattal a megfelelő területen).  

Igaz, ehhez elektronikus digitális aláírást kell kiállítania. Emellett a Miniszteri Kabinet fontolgatja a BankID technológia használatának lehetőségét, vagyis az állampolgár bankkártyával azonosíthatja magát - írja a kurs.com.ua.

Korábban hírt adtunk arról, hogy a nyugdíjasok fele minimális emelést kapott. Az újraszámoltak közül 7,91 millió nyugdíjas esetében emelték a nyugdíjak összegét.

Továbbá emlékeztetünk arra is, hogy nyolc millió ukránnak indexálják a nyugdíját. Ukrajnában március 1-jétől kezdődően indexálják a nyugdíjakat.

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!


Hirdetés