Megosztás


Szeretném felhívni a kedves termelők figyelmét: azok, akik a közeljövőben jó és minőséges termékeket szeretnének termelni és jövedelmezővé tenni a termesztést, akkor csak egy reális kiút van, függetlenül attól, milyen kultúrával foglalkozik: az agrotechnikai követelményeket be kell tartanunk.

Konkrétan miről is van szó. Vegyük például nálunk, Kárpátalján az őszi kalászosok, kukorica termesztését. Felmerül a kérdés: egyes gazdáknál miért éri el a terméshozam a magas szintet (például őszi kalászosokból 50-60 mázsa hektáronként, a kukorica terméshozama eléri a 10-12 tonnát), másoknál meg nem? A lehetőségek ugyanazok, csak más a hozzáállás. Ez jellemző volt az elmúlt két évre, különösen az ideire. Tudom, hogy egy ilyen terméshozam eléréséhez nagy ráfordításra van szükség. De egy magas terméshozam ezt kompenzálja és jövedelmezővé teszi. 

Mit is értek az agrotechnikai alapokon?

Legelőször is a magas terméshozam eléréséhez három alapvető tényezőre van szükség. Az első tényező a kellő fajták és hibridek megválasztása és kiváló minőségű vetőmag használata. A kukoricánál különösen a magas terméshozamú hibridek vetése. De ezek a hibridek csak akkor tudják a saját termőképességüket megvalósítani a gyakorlatban, ha jó talajt biztosítunk a számukra. 

A második tényező, ami lényegesen növeli a terméshozam mennyiségét és minőségét – ez a helyes, szakszerű tápanyagellátás és utánpótlás, pontosabban a kellő műtrágyák használata (a kukoricánál a nitrogéntartalmú műtrágyák szakszerű használata). A közeljövőben az a tendencia fog megvalósulni, hogy a szilárd komplex műtrágyákat, amelyek nehezen oldódnak fel a talajban, és emiatt nehezen veszik fel a növények is, folyékony komplex műtrágyákkal fogják helyettesíteni, amelyeknek a hatóanyagát könnyebben felveszik a növények gyökerei.

A harmadik tényező – a vegyszerek és terméshozamnövelő szerek használata. A mai kultúráknál ez már nélkülözhetetlen a jó minőségű terméshozam eléréséhez. Különös figyelmet szeretnék fordítani a kórokozók (betegségek) elleni védekezésre az őszi kalászosoknál. E nélkül nem lehet elérni magas terméshozamot, ezt bebizonyította a 2020-es esztendő is. A kukoricánál különös figyelmet kell fordítani a vegyszeres gyomirtásra, mert ez döntően befolyásolja a kukorica fejlődését az egész vegetációs időszakban (például a parlagfű elleni védekezés).

Az utóbbi időben a szakirodalomban sokat írnak az úgynevezett termésnövelő (Humifild, Amalgerol) és más szerek használatáról. Ezek a bioserkentők lényegesen befolyásolják a növények fejlődési folyamatait, ezzel növelve a termés mennyiségét és mutatóit (kb. 10%-kal).

Nem utolsó sorban, amiről már többször is írtam a cikkeimben, a biotrágyák használata. Ami nélkülözhetetlen a mai mezőgazdasági termesztési technológiában. Mert csak ez az egyetlen útja van a talaj minőségi mutatóinak növelésére (humusztartalom). Ahogy mondják: ha nincsen jó talaj, nem lehet várni jó termést. Az általam felsorolt módszereket minden termelőnek reális lehetősége van alkalmazni a gyakorlatban, csak akarnia kell.

Kérdéseikre szívesen válaszolok, hívjanak bátran mobil-telefonszámom: 0503723469.

Novák András, 
a Terra Dei 
szaktanácsadója