| 2020. 11. 27. – 14:29 |

Péterfalva: idősek bálja harmadszor

Minden koncertnek, zenei előadóestnek az a fénypontja, amikor az énekesek, muzsikusok megénekeltetik a közönséget. A Péterfalván immár harmadik alkalommal megrendezett idősek bálja viszont azzal nyújtott maradandó élményt valamennyi résztvevő számára, hogy a közönség szinte minden népdalt és nótát együtt énekelt az alkalmon fellépő nagyszerű zenészekkel, a virtuóz játékáról ismert Kobza Oszkár cigányprímással kiegészült Kokas Bandával. Ami a jövőre nézve ugyancsak biztató: a bálon együtt ropták a táncot a tizenéves néptáncosok szüleikkel, nagyszüleikkel, falubelijeikkel.

A szervezők nevében Kokas Erzsébet, a Napsugár Gyermektánccsoport és Egyesület vezetője köszöntötte a mulatság közel száz résztvevőjét.

Elmondta, hogy három esztendővel ezelőtt ifj. Kokas Károly, a Kokas Banda Népi Együttes táncosa, valamint Módos Máté és Almási Benta Csilla, a Magyar Állami Népi Együttes táncosai, amikor az egyik tiszaháti gyűjtőútjuk tapasztalatait megbeszélték, arra az elhatározásra jutottak, hogy bált szerveznek azok részvételével, akiket népzenei és néptáncgyűjtő útjuk során felkerestek.

Nagy élmény volt, hogy ezeknek a helyi nótafáknak, népi táncosoknak a többsége idős kora ellenére nemhogy csak részt vett a rendezvényen, hanem annak mindvégig hangadója maradt.

Óriási érték, hogy zenei repertoárjuknak jelentős részét olyan dalok teszik ki, amelyek olyannyira jellemzőek erre a tájegységre. Az est emellett kiváló alkalmat szolgáltatott arra, hogy ezt a zenei kincset a fiatalok is megismerjék és megtanulják.

Apropó, fiatalok. A már említett Napsugár tánccsoport tagjai, jelezvén, hogy tisztában vannak azzal, hogy milyen hatalmas szellemi kincs birtokába jutottak, az est folyamán szatmári, viski és nagydobronyi csárdást mutattak be.

Köszöntőjében Gyebnár István beregszászi magyar konzul arról szólt, hogy

az ugocsai Tiszaháton láthatóan egy, a hagyományokat jól ismerő nép él, amelyik igyekszik ezt az örökséget a fiataloknak tovább adni.

Módos Máté beszédében azt hangsúlyozta, hogy hosszú távra biztosított annak a közösségnek a jövője, amelyik ennyire ragaszkodik a gyökereihez és ennyire tisztában van értékeivel.

A Kovály Csilla vezette Tisza Csillag Kórus előadásában ezúttal többek között olyan pajzán dalokat hallhattunk, amelyek továbbra is felcsendülnek az itteni lakodalmakon, születésnapokon, társas alkalmakon.

A magyar attól kulturális nemzet, hogy tagjait, éljenek bárhol a világon, összeköti az a páratlanul gazdag szellemi kincs, amit az elődök hoztak létre, s amely szerencsére nemzedékről nemzedékre átöröklődik.

Az ugocsai Tiszahát népe ebből a szempontból is szerencsésnek mondhatja magát, mivel itt a szovjet éra elnemzettelenítő évtizedeiben a közel száztagú Tisza Dal- és Táncegyüttes jóvoltából sikerült eljutnia a tiszta forráshoz, az autentikus néptánchoz és népzenéhez. Ma már talán kevesen tudják Kárpátalján, hogy a szatmári táncok azért (is) terjedtek el vidékünkön, mivel azokat az imént említett népi formáció mindvégig a műsorán tartotta. Nem véletlen, hogy a késő éjszakába nyúló bál során mindig újabb és újabb nép- és katonadalok, nóták csendültek fel, melynek előadásába a közönség szinte valamennyi tagja, a 8-10 éves kisiskolástól a 91 éves dédmamáig mindenki bekapcsolódott.

A bál résztvevőit a hagyományoknak megfelelően a szervezők töltött káposztával és kemencében sült kőttes kaláccsal vendégelték meg.

A rendezvényt a Hagyományok Háza Kárpátaljai Hálózata támogatta.

Kovács Elemér

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!


Hirdetés