| 2020. 11. 27. – 14:29 |

"Kongatják a harangot: űzik már a farsangot"

Hagyományosan finom foszlós fánkkal, szilva- és barackpálinkával fogadták a KMKSZ Beregszászi Járási Szervezetének XI. farsangi báljára érkezőket a Helikon hotel bejáratánál a népviseletbe öltözött fiatalok. Hogy már ezzel is megalapozzák az eseménynek a hangulatát, jelezve: nem csupán kulturális, de gasztronómiai hagyományainkat is tovább örökítjük.

„Tánccal temetjük a telet… A szoknya libbenjen, a láb dobbanjon! Minden gyerek pördül-fordul-integet, ezzel búcsúztatják a telet…” – hívogatott versben a télbúcsúztató mulatságra Tóth Sin Regina és Hanna.

A vendégeket Sin József, a KMKSZ Beregszászi Középszintű Szervezetének elnöke köszöntötte, aki az erőgyűjtés idejének nevezte a farsangot.

Nem volt könnyű évünk, és idén is lesznek próbatételek, mondta. De most a télbúcsúztatásnak, a farsangolásnak, a mulatságnak van itt az ideje. Mulassunk, hogy aztán jókedvvel dolgozhassunk.

A farsang a tél, a gonosz szellemek elűzésének ideje, kezdte köszöntőjét Beke Mihály András, Magyarország Beregszászi Konzulátusának első beosztott konzulja. Aki kiemelte, hogy

az összefogás évét azzal kezdjük, hogy most együtt ünnepelünk, farsangolunk Kárpát-medence szerte.

Brenzovics László, a KMKSZ elnöke beszédében arra emlékeztetett, hogy különleges év a 2020 – ilyen lesz majd a 3030, de azt már nem érjük meg.

Idén arra emlékezünk, hogy 100 évvel ezelőtt a trianoni döntés értelmében szétszakítottak bennünket. Ezt az időszakot a kárpátaljai magyarság öt országban élte meg, úgy, hogy nem hagyta el ezt a vidéket. És lám, mindezek ellenére megmaradtunk, száz év múltán is itt vagyunk.

Reméljük, hogy a következő száz évben is lesz itt magyarság, ezért dolgozik harminc éve fáradhatatlanul a KMKSZ, hangsúlyozta az elnök. Aki azt is mondta, hogy az élet tele van rossz szellemekkel, így hát arra biztatott, hogy most, farsang idején űzzük ki azokat.

Nos, ebben a sárosoroszi és a mezőgecsei hagyományőrzők példát is mutattak. A Százszorszép (Oroszi) és a Tüzes liliom (Gecse) asszonykórus télűző műsora feledhetetlen perceket szerzett.

Már Csokonai is megénekelte: „Kongatják a harangot: űzik már a farsangot”. A hagyományőrzők ki is kongatták azt!

De volt itt farsangi lakodalom, meg téltemető jelenet is – a szalmabábut igaz nem gyújtották meg, de jól elrepítették azt! Hogy tűnjön már el a tél. Igaz, nem is igazán volt idén zimankó, de most már ne is jöjjön! A szereplők arra biztattak, hogy a bábuval együtt jelképesen mi is dobjunk el magunktól minden rosszat, hogy egy szebb kikelet köszönhessen ránk.

A jó hangulatot tovább fokozta az immáron határon túl is igencsak népszerű Sodró együttes. Műsorukban a Kárpát-medence magyar zene- és néptánckincseinek gazdagságából mutattak be egy csokorra valót. Nagy Anikó, a Magyar Melódiák szólóénekese pedig szívet-lelket melengető nemzeti érzelmű dalokat, illetve népszerű operettrészleteket adott elő. Csatlakozott hozzá Halász László, a beregszászi járási művelődési osztály vezetője is, akivel népszerű duetteket énekelt a közönség nagy tetszésére.

A továbbiakban az FHG zenekar biztosította a talpalávalót, és ropták is a résztvevők fáradhatatlanul. Az est folyamán tombolasorsolásra is sor került, melynek során számos értékes ajándék talált gazdára. Így többek között wellness-hétvégére szóló beutaló, a KMKSZ nyári egyetemén való részvétel – ezúttal Sajánban, brüsszeli utazás stb. 

A bál ezúttal nem csupán a szórakozást, a közösségi együttlétet szolgálta, de a szervezők úgy gondolták, legyen az jótékony célú.

Annak a benei családnak gyűjtöttek, akiknek a közelmúltban leégett a háza: Sándor Beáta egyedül neveli 5 kiskorú gyermekét s gondozza rokkant édesanyját.

A nemes kezdeményezés példamutató lehet minden közösség számára.

Marton Erzsébet

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!


Hirdetés