| 2020. 11. 27. – 14:29 |

Sokszínű, sokszólamú, izgalmas világ: nagyszőlősi grafikusművészek kiállítása a Beregszászi Magyar Konzulátuson

Lassan visszatér az élet a megszokott medrébe. Jelzi ezt többek között az is, hogy Magyarország Beregszászi Konzulátusa kiállítótermében június 11-én hat nagyszőlősi grafikusművész munkái kerültek bemutatásra. Akiknek technikája, szemléletmódja sokban eltér a hagyományos, főleg a táj- és a portréfestészetre irányuló kárpátaljai iskoláktól. A műveket nézegetve sokszínű, sokszólamú, izgalmas világba csöppenünk bele. Különböző irányzatok, látásmódok és megjelenítési technikák vannak itt jelen egymást kiegészítő, gazdagító jelleggel, hangzott el a tárlat megnyitóján.

A meghívott vendégeket és a jelenlevő művészeket Beke Mihály András első beosztott konzul köszöntötte, aki annak a reményének adott hangot, hogy hamarosan megszűnik az ilyen kiállítások kamara jellege, s mint ahogy tette a korábbiakban, a konzulátus Munkácsy Mihály kiállítóterme minden korlátozás nélkül tudja majd fogadni a látogatókat.

A Nagyszőlős és vidéke grafikusainak munkáit szemlélve megállapíthatjuk, hogy a sok művészi szépség és alkotói útvonal ugyanúgy békésen megfér egymással, ahogyan a különböző itt élő nemzetek évszázadok óta egymást tisztelve, egymással békében és közös munkálkodásban élnek és dolgoznak együtt,

kezdte megnyitó beszédét Szilágyi Mátyás főkonzul. A közös munka alkotó közösséggé emeli az eltérő nyelvi és kulturális hátterű, ámde együtt élő és dolgozó művészeket. És mint tudjuk, a művészet közös nyelve hidat épít a más-más nyelven beszélő, gondolkodó, de a szépet és a jót egyaránt, s egymásban is meglátó emberek között.

Meggyőződésem, hogy az itt kiállított művek magas színvonala a bátor, nagyszabású grafikai megoldásoknak köszönhetően bármelyik főváros galériáiban is helyet kaphatnának.

A főkonzul arról is tájékoztatott, hogy a jelenlegi kiállítás, az eddigiekkel egyező módon, szintén látogatható lesz egyének és csoportok számára a konzulátus titkárságára beérkező egyéni telefonos megkeresések révén.

Az intézményvezető külön köszönetet mondott Tóth Mártának, a nagyszőlősi Galéria tulajdonosának kurátori munkájáért, és azért, hogy tevékenységével ennek a rendezvény létrejöttét is elősegítve hozzájárul a kárpátaljai művészeti élet életben tartásához.

Tóth Márta, a kiállítás kurátora nemcsak az itt kiállító hat művész munkáit jellemezte, de szólt az alkotók eddigi pályájáról, törekvéseikről, s arról is, hogy miként állnak helyt a hétköznapok során.

A kiállító művészek nevében Marinics Sándor, illetve Havrilo Marianna mondott köszönetet a beregszászi magyar külképviseletnek a nagyszerű bemutatkozási lehetőségért.

A kiállításon Havrilo Marianna designer-grafikus, a Nagyszőlősi Bartók Béla Művészeti Iskola rajztanára, Tegze Margarita, a nagyszőlősi rajzképzés megalapítója, Marinics Sándor nagyszőlősi pedagógus, Kosztya Valentina fancsikai festő és grafikus, Aljona Sztaszjuk, a Sáradi Művészeti Iskola igazgatója, valamint Diana Dobos-Broda, a Nagyszőlősi Gyermek Művészeti Iskola tanára alkotásait tekintheti meg a közönség akár személyesen, akár virtuális formában az internet segítségével.

A tárlat megnyitóján Szarvadi Beáta, a Nagyszőlősi Bartók Béla Művészeti Iskola tanárának hegedűjátékában gyönyörködhettünk.

Kovács Elemér

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!


Hirdetés