| 2020. 11. 27. – 14:29 |

Kárpátaljai festők kiállítása - Magyarország Beregszászi Konzulátusa folytatja a kultúrmisszióját

A képzőművészet összekötő kapocs népek, nemzetek között, ami különösen fontos egy olyan régióban, ahol különböző nyelven beszélő, különböző vallási felekezetekhez tartozó népek, nemzetek élnek és dolgoznak együtt, sorsközösséget vállalva egymással, fogalmazott Szilágyi Mátyás, Magyarország Beregszászi Konzulátusának főkonzulja azon a kiállításon, amelynek megnyitójára az elmúlt héten került sor a konzulátus nemrég átadott új kiállítótermében. Ez a rendezvény is újabb bizonyítéka annak, hogy Magyarország külképviselete fontos kulturális missziót is felvállalva segíti az itt élő népek, nemzetiségek egymás jobb megértését.

A december 12-i megnyitó résztvevőit Beke Mihály András első beosztott konzul üdvözölte. Ez a kiállítás – mely jó alkalom, hogy a közelgő ünnepre hangolódjunk – a Kárpátalján élő népek közötti kapcsolat erősítését szolgálja, fogalmazott köszöntőjében Szilágyi Mátyás. A festményeket megértik azok is, akik nem beszélik a másik nyelvét, mondta a főkonzul. A most kiállító tizenhárom festőművész művei magas szintű professzionalizmusról tanúskodnak, s bemutatják, hogy a kárpátaljai képzőművészet folyamatosan fejlődik, őrzik a kárpátaljai festőiskolák hagyományait, de a modern festészet is megjelenik, fogalmazott a diplomata. A jól ismert idősebb művészek és a fiatalabb generáció egy professzionális kollektívát alkotnak, így betagozódnak Európai képzőművészeti vérkeringésébe. 

Borisz Kuzma, az Ukrán Nemzeti Festőművészek Kárpátaljai Egyesületének elnöke köszönetet mondott a beregszászi konzulátusnak, személy szerint Szilágyi Mátyásnak, hogy létrejöhetett ez a kiállítás. A festészet nyelvéhez nem kell tolmács, a képek mondanivalóját mindenki értheti, s az egymás megértésére ma, ebben a feszült helyzetben különösen nagy szükség van, fogalmazott az elnök. Aki bemutatta a most kiállító művészeket, s abbéli reményének adott hangot, hogy a konzulátussal való együttműködésnek lesz folytatása.

Szilágyi Mátyás és Borisz Kuzma boldog karácsonyt kívántak a résztvevőknek, akik aztán megcsodálhatták a különböző témájú festményeket, s kötetlen formában beszélgethettek a megjelent képzőművészekkel.

Kovács Erzsébet

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!


Hirdetés