Kárpátinfo hetilap


Megosztás


Az elmúlt években (2016 óta) minden évben szerveztünk lovastábort a Nagyszőlősi Szelíd Lovas Központban. Idén a koronavírus-helyzet miatt sajnos nem tudtuk a megszokott formában megszervezni a táborokat. A járvány miatt csak nappali formában lehetett megvalósítani a négy turnust, ami azt jelentette, hogy a gyerekek minden reggel beutaztak a tábor területére és délután visszaindultak. 

Ez komoly szervezést jelentett a KMNE iroda számára, hisz a gyerekek egész Kárpátalja területéről érkeztek. Sajnos az étkeztetés is elmaradt, mivel a tábor területén nem biztosíthattunk ebédet a résztvevőknek. Ezt is az iroda oldotta meg egységes csomagok biztosításával. A négy turnus ideje alatt, 2020. július 6–31. között, 16-20 fős csoportok váltották egymást 8–14 éves korú gyerekek részvételével.

A turnusokat ismerkedő játékokkal kezdtük. Ezt a lovardai szabályzat ismertetése követte, a biztonsági szabályok elsajátítása. Minden délelőtt lovaglással kezdődött. A résztvevők felügyelet mellett csutakolták a lovakat. A fokozatosság elve alapján, a gyerekek első nap megismerkedtek a lovak kommunikációjával, hogy fel tudják ismerni a lovak jelzéseit. Ezt követően minden nap egyre tovább haladtunk az elméleti és gyakorlati ismeretek elsajátításában. Idén két új lóval bővült lovardánk, ez biztosította, hogy a gyerekek több időt tölthessenek a lovak mellett. Nyolc ló mellett a 16–20 fős csoportok igényes foglalkozásokban vehettek részt.

A fedett lovardában íjászattal és csapatépítő játékokkal teltek a délutánok. Minden nap új játékkal és izgalmas csatákkal, baranta elemekkel vártuk a fiatalokat. Az elméleti foglalkozásokon megismertettük a fiatalokkal a lókiképzés alapjait, a lovak evolúcióját, a lovas sportok közötti különbségeket (lovastorna, díjlovaglás, díjugratás, galopp versenyek) és a lófajtákat. Emellett különböző ritmust és kézügyességet igénylő játékokban vehettek részt a táborozók. Örömmel töltött el, hogy visszatérő táborozóink ügyesen tudtak válaszolni kérdéseinkre, melyeket az előző évek táborainak anyagából tettünk fel.

A turnusok végén a fiatalok önálló bemutatót tartottak saját tehetségüket kibontakoztatva. Mindenki olyan témát választott, amelyhez a legjobban értett. Például a 8 évesek csapata ügyes gimnasztikai képességekkel rendelkezett, ezért ők egy táncot mutattak be, melyben gimnasztikai elemeket használtak fel.

Nagy előnye táborainknak, hogy a Kárpátalja különböző részeiről érkező fiatalok együtt töltenek egy-egy hetet, ahol életre szóló barátságokat kötnek, melyek évek múltán is hasznosak lehetnek számukra.

Megtanulnak együttműködni, csapatban dolgozni, odafigyelni egymásra. Ezeket a készségeket életük más területein is kamatoztatni tudják. Egy-egy tábor után fejlődnek a fiatalok társas készségei, hatékonyabban tudnak kommunikálni, érzelmileg stabilabbá, kiegyensúlyozottabbá válnak. Megtanulnak felelősséget vállalni és közelebb kerülnek a természethez.

Nagyon hálásan köszönjük az Emberi Erőforrások Minisztériumának, hogy táboraink megvalósulhattak!

Margitics Ildikó,
a Szelíd Lovas Központ vezetője