| 2020. 11. 27. – 14:29 |

Töltekezés az Energóban - Tudatosság és rugalmasság a vendégekért

Vendéglátásban dolgozni sok kihívást, és még több türelmet jelent. Nem könnyű mindig jelen lenni, talpon maradni és a legfinomabb ételeket feltálalni a kedves vendégnek.

Sok kreativitás szükségeltetik egy étterem üzemeltetéséhez, de a megbízhatóság és jó kommunikációs képesség mindig meghozza gyümölcsét. Ilyen vendéglátó helyiség a Makkosjánosiban található Motto (korábban Energo) benzinkúton működő étterem és kávézó. Tulajdonosával, Jánki Tündével beszélgettünk sikerekről, nehézségekről, tervekről.

– Mikor indult a vállalkozása?

– Eredeti szakmámat tekintve pedagógus vagyok. Sokat gondolkoztam azon, hogy szeretném más területen is kipróbálni magam. Így jött az ötlet, hogy egy étterem üzemeltetése lenne jó a számomra. Sok segítséget kaptam a férjemtől, aki már több mint húsz éve vállalkozó. Ötleteket, inspirációkat adott, és 2017 nyarán elindítottuk az akkor még Energo benzinkúton az éttermünket.

– A vendéglátást tanulta-e valahol?

– Mint szakmát, nem tanultam. Folyamatosan képzem magam, utána olvasok dolgoknak, az interneten hasznos információkat lehet találni. Minden csak akarat kérdése.

– Mi jelentett nehézséget az induláskor?

– Elsősorban magammal kellett megküzdenem. Meg kellett értenem azt, hogy vállalkozó vagyok, nem pedagógus. Emellett a munkaerőhiány és a folyamatos kihívások, mind olyan, ami nem csak az elején, hanem a mai napig is nehézségeket okoznak.

– Mivel várják vendégeiket?

–  Az eltelt két évben kialakítottuk a fő profilunkat: elvitelre készített rendelések. Elkészítjük, kiszállítjuk és föltálaljuk a finomságokat. Emellett a harminc férőhelyes helyiségünkben születésnapok, keresztelők, ballagások megünneplésére is van lehetőség. Ételkínálatunkban a magyaros ízek kaptak fő helyet: csülöktál, paraszttál, töltött káposzta, borjúpaprikás és a hagyományos hidegtál.

– Úgy tartják, a fennmaradáshoz szükséges a folyamatos fejlesztés.

– Természetesen mindig kell valami újat mutatni a vásárlóknak, hogy szívesen betérjenek hozzánk. A jelenlegi épületet még bérlem, de a jövőbeni terveim között szerepel egy saját helyiség megvásárlása, amely nagyobb rendezvényeknek adhatna teret.

– Ma már egyre többen ismerik és szeretik éttermének kínálatát. Ön szerint mi ennek a titka?

– Nagyon örülünk annak, hogy a vendégeink szeretnek hozzánk járni. Úgy gondolom, hogy ez a megbízhatóságunkból, a rugalmasságunkból fakad, és abból, hogy mindig friss termékekkel dolgozunk. Szeretjük, amit csinálunk, és egy jó csapattal a nehéz kihívásokat is sikerül megoldani.

– Mit jelent önnek az étterem?

– Ez csak az enyém. A férjem besegít persze, de azért szeretem én irányítani a dolgokat, egyeztetek a megrendelőkkel, közösen állítjuk össze a menüt. Emberekkel dolgozni mindig kihívás, különböző gondolatmeneteket összeegyeztetni nem könnyű, de én nagyon élvezem minden percét.

– Gondoltak-e arra, hogy külföldön próbálnak szerencsét?

– Nem, erre semmiféleképpen nem gondoltunk. Itt van a családunk, itt vannak a barátaink, akiket szeretünk. Itthon már megteremtettük magunknak azt, ami célunk volt. Továbbra is szeretnénk működtetni, fejleszteni, és a vendégeinknek is örömet szerezni. Bármilyen nehéz is lesz, hiszem, hogy megküzdünk vele.

– Milyen tanácsokkal látna el egy kezdő vállalkozót?

– Ne adja fel semmiképpen, tartson ki, még ha nehéz is. Higgyen önmagában, és abban, hogy amit eltervezett, az kemény munka árán valóra fog válni.

Kurmay Anita

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!


Hirdetés