Az élőzene mindig is különleges hangulatot varázsolt és varázsol egy-egy eseménynek. Esküvők elengedhetetlen kelléke, de ma már születésnapok, szalagavatók, leánykérések alkalmával is kérhetünk élőzenét. A mulatós, a csárdás, vagy épp a popzene kedvelői számára nem mindegy, hogy egy lemezlovas előre letöltött számai szólnak a telefonról, vagy élőzenére táncolhatják át az éjszakát. Ennek a műfajnak egyik jeles képviselője a kárpátaljai Két Kanál együttes is, akik már többször bizonyították rátermettségüket. Énekesükkel, Gyurkó Róberttel beszélgettünk sikerekről, nehézségekről.

– Hogyan alakult ki az éneklés szeretete? Mióta foglalkozik ezzel?

– Az éneklés mindig vonzott már gyerekkorom óra. Felléptem iskolai, egyházi rendezvényeken. 12-13 éves koromban jártam zeneiskolába, Váriba, szaxofonra. Éneklést azonban soha nem tanultam, de nagyon szeretem csinálni. A zenéléssel vendéglátói szinten körülbelül 2010 óta foglalkozom.

– Milyen ötletből indult a zenekar?

– Teljesen véletlenül alakult ki. Németországban dolgoztam még diákként a főiskolai éveim alatt. Megismerkedtem ott egy kárpátaljai fiúval, sokat beszélgettünk, és kiderült számára, hogy szeretek énekelni. Mesélt egy ismerőséről, aki szeret billentyűzni és énekelni, szerinte jó csapat lennénk. Hazatértünk Németországból, én ezt el is felejtettem, ő viszont nem. Egyik nap felhívott, hogy találkozzam Gáborral. Beszélgettünk, énekelgettünk kicsit közösen. Aztán újra és újra találkoztunk, az éneklések több órás gyakorlássá váltak. Egy alkalommal az egyik barátom felkért, hogy zenéljünk egy bálon a szülőfalumban, Orosziban. Féltünk, de elvállaltuk. Végül is nagyon tetszett a játékunk a vendégeknek. Ezt aztán követte egy esküvői felkérés, aztán még egy, és így tovább.

– Hogy jött a névválasztás?

– Nevünket Pitkinnek köszönhetjük. Egyik fellépésünk Jánosiban, a Találka étteremben volt. Ő volt a műsorvezető. Amikor odaért, hogy felkonferáljon minket, nem volt neve az együttesnek. Ránk nézett és azt mondta: akkor ti lesztek a Két kanál. Ezt aztán továbbfejlesztettük, mert úgyis lehet mondani, hogy a Két Kan áll. Ezt a szóviccet párszor ellőttük, és az embereknek megtetszett, könnyen megjegyezték.

– Az eredeti felállásban zenélnek, vagy újult a csapat?

– Sajnos vagy nem sajnos, de már nem az eredeti felállásban zenélünk. Lőrincz Gáborral 2018. október 20-án volt az utolsó közös fellépésünk, ezt követően elköltözött Magyarországra. Nagyon messze került, így nem tudta vállalni a további közös zenélést. Jelenleg egy új billentyűssel, Bak Andrással szórakoztatjuk a közönséget, de megtartottuk a korábbi stílust. Próbálunk minden generációnak megfelelni a zenéket illetően, bár ez sokszor nagyon nehéz.

– Milyen kezdeti nehézségekkel kellett megküzdeni?

– Eleinte nem volt megfelelő technikánk, és meg kellett küzdeni a közönség szeretetéért. Nagyon nehéz úgy zenélni egy-egy fellépésen, hogy minden vendégnek megfeleljen az ember. Mi vendéglátói zenészek vagyunk. Ez általában kemény 8-10 órás munkát jelent, ami úgy mentálisan, mint fizikálisan nagyon megterhelő. Azok tudják ezt igazán, akik benne vannak ebben a szakmában.

– Egy fellépő számára nagyon fontos a biztatás. Milyen családi háttérrel indult?

– Egyedüli gyerekként nevelkedtem. Az együttes alakulásakor még nem volt feleségem, nem voltak gyermekeim. A szüleim támogattak természetesen, amiért nagyon hálás vagyok nekik a mai napig. A legnagyobb biztatást mindig az elégedett vendégek adták, ez ma sem változott. Nincs ennél nagyobb öröm egy énekes vagy zenész számára.

– Milyen kérésekkel kereshetik meg a megrendelők?

– A fő profilunk az esküvői zenélés. Emellett szinte bármilyen rendezvényt vállalunk, legyen az születésnap, keresztelő, osztálytalálkozó. A dalok tekintetében is széles a skálánk. A rock, a mulatós, a csárdás, a pop mind szerepel a repertoárunkban.

– Valóban igaz-e az a gyakran emlegetett mondás, hogy folyamatosan szükséges fejleszteni, mert különben gyorsan lemaradunk?

– Ezzel abszolút egyetértek. Technika vonatkozásában és a zenei paletta tekintetében is muszáj fejlődnie az embernek, mert változnak az igények, új zeneszámok jelennek meg, amelyeket a vendégek szeretnének hallani a fellépéseken is. Mi is mindig fejlődünk, tanulunk. Jelenleg szeretnénk új, professzionális hangfalakat, hangeszközöket megvásárolni. Az egyedüli probléma az, hogy rengeteg pénzbe kerülnek. Mivel mindketten családos apák vagyunk, s a zenélés mellett dolgozunk is, nehéz csak erre koncentrálni. Sok más kiadás is előjön a mindennapokban. Ettől függetlenül remélem, hogy megvalósul az, amit elterveztünk, és azt is remélem, hogy a leendő megrendelőink nemsokára élvezhetik majd a fejlesztéseknek köszönhető minőségi változásokat.

– Egyre többen keresik fel a Két Kanál együttest, hogy lépjenek fel rendezvényeiken. Hogy érzi, mi ennek a sikernek a kulcsa?

– Nem tudom, mennyire vagyunk sikeresek. Ezt döntse el ki-ki magában. Azt viszont elmondhatom, hogy mindig szívvel-lélekkel állunk oda a hangszerhez, vagy a mikrofon mögé. Arra törekszünk, hogy a vendégek áttáncolják velünk az éjszakát, elégedetten távozzanak, jól szórakozzanak a zenénkre. Az ő szeretetük, jókedvük inspirál bennünket, ez ad erőt, feltöltődést. Végszóként annyit fűznék hozzá: legyen tánc!

Kurmay Anita