| 2020. 11. 27. – 14:29 |

Nem veszít népszerűségéből a beregszászi Ciklámen virágüzlet - Tudatosság, természetesség, kreativitás

„Egy nő titkok nélkül olyan, mint egy virág illat nélkül” – mondta egykor Maurice Chevalier. S milyen igaza volt. Egy ízlésesen összeállított virágcsokorban éppúgy gyönyörködhetünk, mint egy csinos hölgy látványában. A virágokból egyébként nemcsak csokrokat készíthetünk, hanem asztali dekorációként is jól szolgálhatnak.

Ezúttal a Beregszászban működő Ciklámen bolt tulajdonosával, Molnár Éva vállalkozóval beszélgettünk nehézségekről, kihívásokról, szépségekről.

– Mikor indult a vállalkozásuk?

– A virágüzletünket szüleim indították el még 2009-ben. Egész gyermekkoromat végig kísérte ez az üzletág. Mindig is érdekelt a virágkötészet, nagyon szeretek vele foglalkozni. Az érettségi után kezdtem több időt a boltban tölteni. Már akkor is élveztem minden percét. Később aztán ez irányban fejlesztettem tovább tudásomat is. 2014-től pedig én vettem át az üzlet vezetését.

– Hogy jött a névválasztás?

– A ciklámen az egyik legelterjedtebb virágunk, sokan szeretik, jellegzetes élénk színéről bárki felismerheti, emellett pedig fontos volt számunkra, hogy a választott név magyarul és ukránul is egyformán jól hangozzon.

– Milyen kérésekkel keresik az ügyfelek?

– Igyekszünk minden kérésnek megfelelni, és a vásárlók igényeit a legjobban kielégíteni. Virágcsokrok rendelhetők tőlünk születésnapokra, esküvőkre, diplomaosztókra. Adventi, karácsonyi dekorációink is vannak. Ha a megrendelőnk nem tud személyesen eljönni, akkor kiszállítást is vállalunk. A szép pillanatok mellett van az életnek szomorú oldala is. Ilyen alkalmakra kegyeleti virágok, koszorúk kaphatók nálunk.

– Mi jelentett nehézséget kezdetben?

– A vásárlókör kialakítása mindenképp nehéz feladat. Az embereknek be kell mutatnunk a boltunkat, hogy új helyen, új kínálattal vagyunk jelen. Amikor megszoknak bennünket, ismerőseiknek mesélnek rólunk, akkor már sokkal gördülékenyebben megy a bolt. Személy szerint, ami nekem nehézséget okozott az üzlet vezetésében, az a hiányos ukrán nyelvtudás volt, főleg a hivatalos szférában. Erre nagy hangsúlyt kell fektetnie annak, aki belevág egy saját vállalkozásba.

– Mennyire tartják fontosnak a mindenkori megújulást, a fejlesztést?

– Ez igen fontos követelmény szerintem minden vállalkozásban. Haladni kell a korral, fel kell venni a versenyt az új kihívásokkal. Nálunk például prioritást élvez a környezetbarát csomagolás, ezáltal is kevesebb nehezen bomló hulladékot hagyva hátra. Kínálatunk bővítésén sokat gondolkodom, szeretném, ha mindenki megtalálná a kedvére való kompozíciót.

– A törzsvásárlói kör kialakítása nagy feladat. Hogyan sikerült ezt elérni?

– Úgy gondolom, a megbízhatóság a kulcsa mindennek. Meg kell tenni mindent a vásárlóért, hogy elégedetten távozzon tőlünk, még akkor is, ha ez számunkra komoly erőfeszítéssel és a szabadidő lemondásával jár. Többen dolgozunk a boltban, nagyon jó csapatunk van, és arra törekszünk, hogy tudásunk legjavát nyújtsuk.

– Gondolt-e arra, hogy más országban próbál szerencsét?

– Nem gondolkodtam ezen. Itt az otthonom, itt vannak a barátaim, a családom, szeretem a munkámat. Jól érzem magam itthon. Kárpátalján nagy probléma az elvándorlás, ezért úgy gondolom, hogy aki teheti, az maradjon itthon, próbálja meg itt járni az útját.

– Milyen tanácsokkal látna el egy kezdő vállalkozót?

– Mindenképp legyen kitartó. Nem biztos, hogy elsőre sikerrel jár, hogy rögtön valóra válnak elképzelései. Kemény munka és állandó tanulás szükséges ahhoz, hogy eredményeket tudjunk felmutatni, amelyek minket is elégedetté tesznek. De ha kellő alázattal, szeretettel és kitartással végezzük munkánkat, akkor meg lesz annak gyümölcse.

Kurmay Anita

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!


Hirdetés