Kárpátalja | 2020. 11. 27. – 14:28 |

Úgy gondolom, hogy a közeljövőben a termelőknek érdemes lesz komolyan foglalkozni ezzel a kultúrával, mert nálunk az ökológiai és a talajviszonyok szinte ideálisak az áfonyatermesztésre. Nyugodtan mondhatom, hogy Ukrajnában egy megyében sem találhatóak ilyen ideális viszonyok, mint nálunk. Azért szeretném felhívni a kedves termelők figyelmét erre a kultúrára, mert nagy perspektívája van a jövőt illetően. 

Ez a kultúra a benne található vitaminok miatt nagyon kelendő, fagyasztásra, tehát hosszabb tárolásra is alkalmas.

Azért időzítem most ezt a cikket, mivel vannak lehetőségek alapítványokon keresztül támogatást szerezni, mert maga a telepítés is nagy anyagi forrást igényel. Egy ha telepítése 20000 – 25000 dollárba kerül. Mininális terület, ahol érdemes vele foglalkozni, 5-10 hektárt tesz ki, de 1-2 ha is jó bevételt produkál. Ilyen nagyságú földterülettel már gazdaságos a termelés. Csak vegyük például, egy hektáron (3 x1,5 méter), azaz 2222 tőszám jön ki. Egy kis bokornak 150 UAH az ára. 2-3 év múlva a növény termést hoz és egy bokor 1-3 kg áfonyát ad. Egy kg áfonya piaci ára 200-250 UAH. E kúltura stabil piaccal rendelkezik.

Termeszthetőségének legfontosabb meghatározója a talaj pH értéke, amit csak mesterséges úton lehet elérni, ami tiszta tőzegből és fűrészporból áll (fenyőfa), melynek pH értéke 2,0-2,5 között van. Az optimális 4,2-4,8 között van. A víz pH értéke 4,8 fölött legyen, mert a növények klórodikussá válnak. Az áfonya nagyon vízigényes. Telepítésére legalkalmasabbak a tőzeg vagy a homokos talajok. Nálunk többnyire ilyen típusú talajok találhatóak, mert a pH érték vidékünkön nagyon alacsony. A telepítés előtt a talajt jól, gondosan előkészítjük, a termesztés sikere a talaj kedvező pH értékén kívül még a szerves anyag tartalmától is függ. Ezért szerves trágyát, tőzeget, forgácsot, fűrészport vagy fakérget kell a talajba dolgozni. 

Az üzemi ültetvényeken a fekete fóliás takarás a legmegfelelőbb. Például Lengyelországban 40 %-kal több termést kapnak a fóliákkal takart területeken. Telepítés előtt savanyú kémhatású műtrágyát használunk, kénsavas-káliumot például és szuperfoszfátot és kisebb mennyiségű ammónium-szulfátot vagy karbamidot használunk. Ammónium-nitrátot tilos használni! A kapott masszát bedolgozzuk a talajba 35 cm mélységre. 

Az ültetés után az első 2 évben nem igényel tápanyagutánpótlást. Ekkor az öntöző víz használata a legfontosabb. Nitrát formájában soha ne juttassunk ki nitrogént, csak az ammónium-szulfát és a karbamid a megfelelő nitrogénforrás! 

Ami nagyon fontos  tudnivaló a termelők számára, hogy egyelőre rovarkártevőt nem észleltünk az áfonyatermesztéssel kapcsolatban. Ez azt jelenti, hogy nem kell permetezni rovarok ellen. A legveszélyesebb kórokozója (betegsége) a rozsda, de már megjelentek más betegségek is. Ez ellen 3-4 permetezést végzünk a vegetációs időszak alatt. 

Amennyiben kérdéseik vannak, nagyon szívesen válaszolok Önöknek. Telefonszám: 0503723469 és 0975166318. 

Novák András, 
a Terra Dei szaktanácsadója

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!


Hirdetés