Ukrajna | 2020. 12. 01. – 10:45 |

Címlapképünk illusztráció. Forrás: Internet

Egyre többen kapjuk el a COVID-19 betegséget, és az ismerőseink között is egyre gyakoribb a fertőzés megjelenése. A legtöbben tünetmentesen vagy enyhe tünetekkel esnek át rajta, a betegek egy kisebb (de sajnos még így is elég nagy) hányada azonban súlyos tünetekkel küzd. Ez a cikk elsősorban azoknak szól, akik elkapták ugyan a kórt, de annak enyhébb lefolyása miatt nem igényelnek kórházi ellátást.

Következzenek a teendők otthon is kezelhető covid-fertőzés esetén az orvostudomány állása és a saját tapasztalataim szerint. 

1. Védjük az egészségeseket, izoláljuk magunkat!

Vonuljunk önkéntesen házi karanténba, akkor is, ha azt senki nem ellenőrzi. A COVID nagyon könnyen adódik át egyik emberről a másikra, ezért lehetőleg senkivel se találkozzunk. Kérjünk segítséget a bevásárlásban, de ilyenkor is figyeljünk az érintés kerülésére. Betegnek lenni nem szégyen, a koronavírus sajnos nem válogat.

2. Értesítsünk mindenkit!

A COVID a tünetek megjelenése előtt 48 órával már fertőző lehet. Ezért fontos, hogy mindenkit értesítsünk a fertőzésünkről, akivel ebben az időben találkoztunk. Akkor a legnagyobb a fertőzés továbbadásának az esélye, ha maszk nélkül 15 percnél hosszabb ideig, közel, egy belső légtérben találkoztunk valakivel. Ne aggódjunk, és ne okoljuk magunkat. A fertőzést teljesen elkerülni nem lehet. Sajnos a vírus most már mindenhol ott van, bárki bárhol elkaphatja. Annyi a fontos, hogy mindenkit tájékoztassunk, akit általunk érinthet a fertőzés. Azt viszont ne feledjük, a vírus elterjedéséért és a járványért nem mi vagyunk a hibásak.

3. Vegyük fel a kapcsolatot családorvosunkkal!

Ő fog bennünket ellátni tanácsokkal és tesztelésre beutalni. Abban is segíteni fog, hogy milyen tünetek esetén mi a teendő, például mikor kell kórházba menni.

4. Izoláljuk magunkat a család többi tagjától is!

A COVID otthon is tud fertőzni. Ha mindannyian betegek vagyunk, akkor egymás állandó felülfertőzése súlyosbíthatja a tüneteket. Ha van COVID-negatív is a háztartásban, akkor pedig törekedni kell rá, hogy legalább ő ne kapja el a betegséget. Aludjunk külön, és nappal is tartózkodjunk külön helyiségekben. Fokozottan figyeljünk a fertőtlenítésre és a személyes higiéniára!

5. Gondoskodjunk háziállatainkról!

Ebben is érdemes segítséget kérni, ha az állapotunk miatt nem tudjuk megfelelően ellátni őket. Ritka esetben a kutyák és macskák is elkaphatják a koronavírust. Ha tehát szoros kontaktusba kerülünk egy háziállattal, ő is kontaktnak, potenciális fertőzőforrásnak tekinthető. Ne kerüljön szoros kontaktusba az állat pozitív és negatív emberrel is!

6. Hívjunk orvost vagy mentőt, ha szükséges!

Az esetek túlnyomó részében a COVID otthon kezelhető, orvosi beavatkozás nélkül. Ijesztő tünetek észlelése esetén azonban mindenképp fontos, hogy azonnal telefonáljunk! Még akkor sem biztos, hogy az orvos kórházi ellátást fog javasolni, vagy egyáltalán ki fog jönni a mentő, tehát egy telefonnal még biztosan nem lesz baj. Ezek a tünetek jelezhetnek súlyos betegséget: légszomj, tartós mellkasi fájdalom, kékes elszíneződés az ajkakon, száj körül, arcon, tudatzavar, extrém gyengeség, hirtelen állapotromlás.

7. Gyógyszeres kezelés otthon!

Az orvossal való egyeztetés után a tüneteinket otthon is fontos kezelnünk. Ha 38,0 °C fölé megy a lázunk, vagy akár, ha alacsonyabb is, de gyengék, fejfájósak vagyunk tőle, vegyünk be lázcsillapítót. Bármelyik paracetamol (más néven acetaminophen) tartalmú gyógyszer jó választás. Egyszerre 500 mg-ot szabad belőle bevenni, legalább 4 óra különbséggel. A COVID általában száraz köhögéssel jár, amely ellen a bő folyadékfogyasztás mellett a köhögéscsillapítók (antitusszív szerek) használatosak. Torokfájás ellen pedig hatásosak a torokfájás elleni olvadó tabletták és a házi praktikák is, úgy mint a sós vizes gargarizálás, a mézes tea vagy éppen a hideg fagyi. Az immunrendszer működéséhez és ezzel együtt a vírusok legyőzéséhez fontos az A, B6, B12, C, D, E vitaminok, a folsav, cink, vas, szelén, magnézium, réz, illetve az omega-3 zsírsavak elégséges mennyisége a szervezetben. Ezeket is javasolt szedni a betegeknek (sőt a tünetmenteseknek is) a napi előírt mennyiségben. A C és D vitamint emelt dózisban javasolt szedni, C-vitaminból legalább napi 200 mg-ot (de a napi 2000 mg sem árt), D-vitaminból pedig napi 2000 nemzetközi egységet (ez 50 ug-nak felel meg).

Ne hagyjuk abba az ACE-gátló vérnyomáscsökkentő szedését! A COVID ugyanis ugyanazt a sejtfelszíni receptort használja a fertőzésre, mint az ACE-gátló gyógyszerek a vérnyomáscsökkentésre. Ez egy érdekes véletlen egybeesés. A hétköznapokban ez csak annyit jelent, hogy a -pril végű hatóanyagú gyógyszereket (pl. captopril, enalapril) nem szabad kihagyni COVID idején, mert ez súlyosbíthatja a tüneteket.

Valószínűleg azért, mert a megszokott gyógyszer helyett a koronavírus fog nagyobb mennyiségben a szervezetbe jutni. Aki nem szed, az viszont most ne kezdje el, nem segít!

A fokhagyma, pirítós, gyömbér, meggybefőtt, mézes tea és a hasonló ártalmatlan házi praktikák biztosan nem okoznak bajt senkinek, nyugodtan lehet őket alkalmazni, bár magát a vírust sajnos nem képesek elpusztítani. Az alkohol sem gyógyít, még a házi pálinka sem, ezt inkább kerüljük, amíg betegek vagyunk!

A COVID további gyógyszeres kezelése már orvosi, általában kórházi feladat.

8. Igyunk, együnk eleget!

Figyeljünk az elégséges folyadékbevitelre! Ha fáj is a torkunk vagy nehéz is felkelni, akkor is gondoskodjunk róla, hogy mindig fogyasszunk elég folyadékot, és a változatos étkezésről se feledkezzünk meg! 

9. Teszteltessük magunkat!

Ha enyhék is a tüneteink, érdemes COVID-19 PCR-tesztet végeztetnünk. A pozitív teszt egyébként arra is jó lesz, hogy gyógyulás után külföldre tudjunk utazni. Egyes országok ugyanis eltekintenek a karantén kötelessége alól, ha valaki már átesett a fertőzésen. 

10. Vigyázzunk a mentális jóllétünkre is!

A COVID nemcsak a testet, hanem a lelket is megviselheti. Az izolált, házi karanténban lévő beteg könnyedén magányosnak érezheti magát. A betegség fenyegetése szorongással töltheti el az embert. A szabályok kuszasága, a váratlanul bejelentett intézkedések, a túlterhelt egészségügyi és közszolgálati rendszerek pedig bizonytalansággal tölthetik el az otthon lévőket. Úgyhogy ezekkel is fel kell venni a harcot. A betegség pedig nem szégyen, így a járvány közepén bárki bárhol elkaphatja, emiatt se aggódjunk.

Legyen napirendünk, reggelente öltözzünk fel ruhába és tegyünk-vegyünk a lakásban, amennyit csak tudunk. Tartsuk a kapcsolatot a családunkkal és barátainkkal, beszélgessünk sokat! Tornázzunk, mozogjunk bent a szobádban!

11. Tájékozódjunk hiteles forrásokból!

Kövessünk hiteles hírforrásokat és tájékozódjunk! Az interneten és a való életben a legszélsőségesebb véleményekkel találkozhatunk. Ne higgyünk a vírustagadóknak, de ne is essünk pánikba! A COVID egy betegség, amit a legtöbb esetben otthon is le lehet győzni.

Bárdos Dávid

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!


Hirdetés