| 2020. 11. 29. – 18:40 |

Beregszászon az adventi koszorún meggyújtották az első gyertyát. Fotó: Kovács Elemér. Kárpátinfo hetilap

Beköszöntött az adventi időszak, amely kétezer év óta a várakozás, a csönd és az elmélyülés időszaka. A koronavírus okozta veszélyhelyzet miatt a világ zaja elhalkult, így külsőségektől mentesen várhatjuk a Megváltó eljövetelét, s figyelhetünk belső énünk rezdülésére. Az egyház ilyenkor arra ösztönzi a híveket, hogy cselekedeteik középpontjában az irgalmasság, a segítőkészség és az önzetlenség álljon. Ezek a gondolatok a Beregszász központjában elhelyezett adventi koszorú első gyertyájának meggyújtása után hangzottak el, rögtönzött sajtótájékoztató keretében. A Pro Cultura Subcarpathica civil szervezet immár ötödik éve szervezi ezeket a meghitt alkalmakat. A történelmi egyházak jelen lévő képviselői a gyertyagyújtás után azért fohászkodtak, hogy mihamarabb múljon el a veszélyhelyzet, s hogy a mostani megpróbáltatások segítsenek bennünket abban, hogy a krisztusi lelkület mind mélyebben érintsen meg bennünket.

Orosz Ildikó, a Rákóczi Főiskola elnöke, a Pro Cultura Subcarpathica irányítója arra emlékeztetett, hogy a nyugati keresztény kultúrkörben advent első vasárnapja egybeesik az egyházi év kezdetével: valamennyien várjuk a fény megjelenését, a Megváltó megszületését. Számunkra ugyanis ő jelenti a fényt. Az öt évvel ezelőtti kezdeményezéssel, amikor is adventi vásárral, betlehemes találkozóval, egyházi kórusok fellépésével tették emlékezetessé ezeket a napokat, csatlakoztunk az európai városok régi hagyományaihoz. Mindezt sajnos most nem élhetjük át, marad a csend, ami jó alkalmat teremt az önvizsgálatra, mutatott rá Orosz Ildikó.

Látványokban ezúttal nem bővelkedik majd az adventi időszak, ám arra maximális lehetőségünk van, hogy mélyebben foglalkozzunk önmagunkkal, s jobban figyeljünk a velünk együtt élő családtagokra, hangsúlyozta Babják Zoltán, Beregszász polgármestere, aki köszönetét fejezte ki a város azon lakóinak, akik fegyelmezetten és következetesen betartják a járvány megfékezésére hozott intézkedéseket.
Rácz István benei római katolikus plébános a világhálón elérhető misékre hívta fel a figyelmet, s arra, hogy a bűnbánat mellett fokozatosan a csöndes örvendezésnek is át kell hatni a lelkünket, hisz közel van az Úr.
A mostani advent a felfokozott várakozás időszaka, fogalmazott Taracközi Ferenc, a beregszászi református gyülekezet vezető lelkésze. Emberileg nagyon is érthető, hogy valamennyien tudni szeretnénk, mikor ér véget a koronavírus által okozott veszélyhelyzet, és az általa okozott nagy-nagy felfordulás. Ám ne feledjük, hogy a mostani próbatételek arra is jók, hogy jobban odafigyeljünk az Isten szavára, s elinduljunk a Krisztushoz vezető úton.

A görögkatolikus egyház adventi koszorúját hat gyertya díszíti, mivel a görögkatolikus hívek számára november 15-től kezdődik a karácsonyi böjti időszak, tájékoztatott Marosi István áldozópap, az Ortutay Elemér nevét viselő görögkatolikus kollégium igazgatója. Az imádságokon és a szent liturgiákon keresztül mind több karácsnyi énekkel készülnek a gyülekezetek a Megváltó születésére. A hívő embert az elcsendesedés és az önvizsgálat mellett egyfajta aktivitás is jellemzi ebben az időszakban, hisz csak így tudunk megszabadulni a rossz szokásainktól, beidegződéseinktől, így vagyunk képesek felkészíteni magunkat Krisztus urunk világra jövetelének méltó megünneplésére.  

Molnár László, a KMKSZ kulturális titkára felelevenítette, mi módon sikerült megteremteni az adventi vásárok, a betlehemes találkozók és az egyházi kórusok fellépésének nemes hagyományát, s annak a reményének adott hangot, hogy ezek a nagyszerű és meghitt alkalmak újra megszínesítik az adventi várakozás időszakát.

Kovács Elemér

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!


Hirdetés