Kárpátinfo hetilap


| 2021. 09. 12. – 09:09 | Kárpátalja |
Ernyei-Pallagi Marianna soha nem gondolta, hogy a manikűrös szakma lesz az, ahol kreativitását kiélheti. Ma mégis szívvel-lélekkel végzi hivatását.

Hirdetés

Isten útjai kifürkészhetetlenek – szokták mondani. Az ember az élethelyzetei által változik, fejlődik, tanul. Lehet, hogy a korai terveink között egyáltalán nem szerepelt a mostani foglalkozásunk, talán még csak futólag sem gondoltunk arra, hogy ezen a területen találhatjuk meg a szakmai kiteljesedésünket, de nem minden változás rossz. Most értünk meg egy feladatra, most vagyunk jó helyen, jó időben.

Ernyei-Pallagi Marianna sem gondolta volna, hogy a manikűrös szakma lesz az, ahol kreativitását kiélheti. Ma mégis szívvel-lélekkel végzi hivatását. Ismerjük meg őt!

– Meséljen magáról!

– Beregszászban születtem, itt is nőttem fel. A férjem magyarországi születésű, így ott éltünk pár évig, majd hazaköltöztünk. Itthon több helyen is állást vállaltam, majd a beregszászi kórház szülészeti osztályán nővérként tevékenykedtem. Igen tartalmas éveket tölthettem el ott, nagyon sokat tanultam, pozitív légkört alakítottunk ki a kollégákkal. Egy idő után úgy éreztem, hogy váltanom kell, így otthagytam a nővéri állást.

Három gyermekem van – két lány és egy fiú. A kisebbik lányom manikűrösnek tanult. Egy ideig dolgozott is a szakmában, de felhagyott vele. Aztán én és a nagyobbik lányom folytattuk tovább a szakmát. Ma már ő Budapesten dolgozik manikűrösként. Öt évvel ezelőtt nem gondoltam volna, hogy én ezzel fogok foglalkozni, de ma már el sem tudnám képzelni, hogy mást csináljak.

– Hol tanulta a szakma alapjait?

– Kezdetben önszorgalomból képeztem magam. Majd, hogy mélyítsem tudásomat, a beregszászi Kraszotka Plusz Szépségszalonban képeztem magam tovább. Ennek már négy éve. Az oklevelem megszerzése után több különböző szalonban dolgoztam. A Galaktika szépségszalon vezetője, Bagu Erzsébet felfigyelt a munkáimra, és felajánlotta, hogy dolgozzam nála. Azóta is ebben a szalonban várom vendégeimet.

– Minden kezdet nehéz…

– Nem volt könnyű az indulás, ezt be kell valljam. Sokat kellett tanulni, gyakorolni. Maximalista személynek vallom magam, így, ha valami elsőre nem sikerül, addig próbálgatom, amíg tökéletes nem lesz. Emellett az önfejlesztésben sem szabad leállni. A manikűrös szakma folyamatosan változik, így nekem is több továbbképzésen kell részt vennem, hogy lépést tudjak tartani az új trendekkel.

– Mi az idei manikűr trend?

–  A trendek változóak, sokfélék. A hosszú bezártság után a nyár eljövetelével sokan színes, feltűnő, kövekkel díszített körmöket kértek. Emellett az alkalom is befolyásolja, hogy melyik vendég mit kér: esküvőre, keresztelőre hivatalos, vagy csak a hétköznapi szettjeit szeretné feldobni egy-egy érdekes mintával. Valamint a hölgy kora is mérvadó: a fiatalabbak bevállalósabbak, míg az idősebb korosztály a szolidabb megoldásokat keresi. Ki kell emelnem, hogy a manikűrözést ma már nem csak a hölgyek veszik igénybe: az urak ugyanúgy felkeresnek bennünket, hisz ők is szeretnék, ha szép, ápolt körmeik lennének.

– Hogyan oldották meg a pandémia miatti lezárásokkal járó nehézségeket?

– Egy nem mindennapi helyzettel találtuk szembe magunkat tavaly tavasszal. Sokáig zárva kellett tartanunk, bizonytalanok voltunk, nem tudtuk, hogy mi is lesz tovább. Majd újra nyithattunk. Kezdetben azt vettem észre, hogy a vendégek is félnek kicsit, nem kerestek annyian. Azonban mára megváltozott a helyzet: sokan veszik igénybe szolgáltatásainkat, amire büszke vagyok.

– Mit jelent önnek a szakmája?

– Nagyon szeretem csinálni. Korábban nem is gondoltam volna, hogy ezzel fogok foglalkozni, de úgy érzem, itt kiélhetem a kreativitásomat, megvalósíthatom önmagamat. Ez egy olyan szakma, amely beszippant, magával ragad. Egy szakember számára nincs is nagyobb elismerés, mint amikor a vendég örömmel távozik a szalonból.

– Hogyan tud töltekezni?

– Be kell valljam, szabadidőm nem sok van, szinte minden nap dolgozom, majd elvégzem az otthoni teendőket. Amikor időm engedi, az interneten olvasgatok, oktatóvideókat nézek, tanulom a legújabb mintákat.

Szerencsésnek mondhatom magam, mert a családom mindenben támogat, és büszkék arra, amivel foglalkozom, hogy én ezt ennyire szeretem.

– Mi pedig további sikereket kívánunk!

Kurmay Anita


Hirdetés


  • A cikk a Kárpátinfo hetilap 25. évfolyamának 36. számában jelent meg.
  • Hetilapunkat megvásárolhatja terjesztőinknél, illetve előfizetheti a postán.
  • A Kárpátinfo hetilapot ONLINE is előfizetheti!
  • Lapunkat elolvashatja PDF formátumban is.

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!