Kárpátinfo.net


| 2021. 08. 09. – 09:07 | Ukrajna |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

Ukrajna fővárosában, Kijevben egy fül-orr-gégész meg sem nézte a beteg gyereket, amíg a szülők nem fizettek pénzt neki.

Az orvos azt követelte, hogy személyesen fizessenek 300 hrivnyát az első vizsgálatért,

további vizsgálatokért pedig még többet.

A kisfiú édesanyja, Tatjana Rucskovszka írt erről a Facebook-oldalán - tudatja a Podrobnosti.ua hírportál.

Az eset augusztus 4-én történt Kijevben. A gyermek este rosszul lett, így a szülők mentőt hívtak A fiút az 1. számú Kijevi Városi Gyermekklinikára vitték.

A nő elmondása szerint, miután az orvos megtudta, hogy nem Kijevből, hanem a megyéből jöttek a körzeti gyermekorvos utasítása nélkül, 300 hrivnyát követelt a szülőktől az első vizsgálatért.

"A nyugtára és a pénztárra vonatkozó kérdéseinkre ironikusan és szemtelenül mosolygott. Ezek után az egészségügyi minisztérium ügyeletes tisztéhez fordulunk, hogy vizsgálja ki az ügyet" - írja Tatjana.

Később az orvos kijelentette, hogy nem köteles megvizsgálni a gyermeket, annak ellenére, hogy az ügyeletes azt mondta,

hogy "nincs joga megtagadni a vizsgálatot és a segítséget".

"Az a személy, aki orvosnak nevezi magát, feladja közvetlen feladatait, pénzt követel, pedig semmit sem tett érte. Nem mondom, mint minden anya, kész voltam fizetni, és még többet is, mint amennyit ő követelt. De felháborító, hogy nem érdeklődött a gyermek állapotáról. Csak a pénz érdekelte. Közömbös volt aziránt, hogy a gyermek mit érez, és mi történik vele" - tette hozzá a nő.

Ekkor felhívták az orvos figyelmét az irodája mellett lógó poszterre, amely azt jelzi, hogy az orvos köteles ingyenes orvosi ellátást nyújtani, függetlenül attól, hogy a páciensnek van vagy nincs családorvosa.

Válaszul azt mondta, hogy ezt nem neki írták.

A sürgősségi orvosi ellátás Ukrajnában ingyenesen és orvos beutaló nélküli.

Továbbá a szabályok előírják, hogy ha a beteg nem írt alá nyilatkozatot a háziorvosnál, akkor fizethet a szolgáltatásért - hivatalosan, pénztáron keresztül. De csak akkor, ha egy ilyen szolgáltatás szerepel az orvosi intézmény fizetett szolgáltatásainak listáján.

Beutaló nélkül a páciensek igénybe vehetik a nőgyógyász, a szülész-nőgyógyász, a gyermekorvos, a pszichiáter, a narkológus és a fogorvos szolgáltatásait.


Hirdetés

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!