Kárpátinfo.net


| 2021. 08. 28. – 18:44 | Ukrajna |
Egy törvénytervezet szerint 2,2 millió hrivnyáról 1,2 millió hrivnyára változhat a személygépkocsik ára, amelyek után Ukrajnában évente különadót kell fizetni. Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

Jövő évtől 1.2 millió hrivnyára tervezik levinni a megadóztatott személygépkocsik árát.

Egy törvénytervezet szerint 2,2 millió hrivnyáról 1,2 millió hrivnyára változhat a személygépkocsik ára, amelyek után Ukrajnában évente különadót kell fizetni - írja a Ukranews.com.

Jelenleg azon személygépkocsik után kell adót fizetni, melyek ára meghaladja a 375 minimálbért (2,2 millió hrivnya). A Gazdasági Minisztérium évente közzéteszi az ezen értéknek megfelelő autók (márka és gyártási év) listáját.

Jövő évtől pedig jelentősen bővülhet a lista. Ezentúl a 2,2 millió hrivnya helyett 200 minimálbért (1,2 millió hrivnya) érő autóért is kell adózni

Miért és mennyit kell fizetni:

  • a régi szabályok szerint: egy autó ára 375 minimálbér, és kibocsátási ideje nem haladja meg az 5 évet;
  • az új szabályok szerint: egy autó ára 200 minimálbér, és kibocsátási ideje nem haladja meg az 5 évet.

Az adókulcs fix és nem változik - 25 ezer hrivnya. Egyébként ugyanezt az összeget kell fizetnie a 300 négyzetméteres lakásokért és az 500 négyzetméteres házakért. Ezt a kifizetést gyakran "luxusadónak" nevezik.

A kormány azért döntött a változtatás mellett, mert Ukrajnában évente nő a minimálbér összege. Ennek eredményeként egyre kevesebb ukrán polgár fizeti a járműadót. A bevételek csökkennek, a költségvetés így milliókat veszít.


Hirdetés

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!