Magyarország | 2021. 06. 23. – 16:11 |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Szemölcsök testünk szinte minden pontján kialakulhatnak, eltávolításuk pedig nem mindig egyszerű.

A bőrt csúfító szemölcsöket vírus okozza, a leggyakrabban tenyéren és talpon, kéz- és a lábujjakon jelennek meg. Ilyen kézzel az ember nem szívesen ér másokhoz, hiszen általa a fertőzés terjedhet is. A szemölcs vírusa - a herpeszével ellentétben - nem tárolódik a szervezetben, csak a hámhoz kötődik, és csak helyi tüneteket okoz. Ez egyben azt is jelenti, hogy ha valóban sikerül tőle megszabadulni, akkor vírusmentesség alakul ki, de a vírus a környezetben mindenhol megtalálható, így - fogékonyság esetén - visszatérhet - írja a Házipatika.com.

Ha viszont megsértik őket, könnyedén szétszóródhatnak és fertőzhetnek, bőrbe való bejutásukhoz ráadásul elegendőek mikrosérülések is. Amikor ez megtörténik, elkezdenek növekedni újabb képződmények. Kezelésüket emiatt sem szabad halogatni. Másrészt azért sem, mert a szemölcs fertőző, így a hanyagság miatt mások is szembesülhetnek a bőrproblémával. A bőrkinövések eltüntetésével házilag is lehet próbálkozni, erre különböző ecsetelők adnak lehetőséget. Ha a vény nélkül kapható készítmények nem válnak be, mindenképp orvoshoz kell fordulni.

A bőrgyógyászok már erősebb, csak receptre kiválható szereket is fölírhatnak, de az eltávolítást a rendelőben maguk is elvégezhetik. Ennek is többféle módszere van, orvosfüggő, hogy ki melyiket alkalmazza: vannak, akik lézerrel égetik ki a kis kitüremkedéseket, de olyanok is, akik folyékony nitrogénnel fagyasztják le a szemölcsöket. Valamennyi módszer hatásos lehet, bár száz százalékos garanciát egyik sem jelent. Ennek oka, hogy ha egy icipici vírus is a bőrben marad, a szemölcs kiújulhat, vagy éppen az eredeti szemölcs környékén újra megjelenhet. Ehhez persze több hónap kell, mivel a fejlődő szemölcs hosszú ideig észrevétlen marad.

Nem szabad kapargatni

A főképp arcon lévő, apró futószemölcsöket ugyanaz a vírus okozza, mint amelyik a tenyéren és a talpon lévő karfiolszerű képleteket. Ilyenkor a vírus közeli kontaktussal terjed. A kicsi futószemölcsök ártalmatlanok, ám ha kapargatják őket, a bőrt nagyobb területen is elcsúfíthatják. Az apró pöttyöket felületes égetéssel egy másodperc alatt el lehet tüntetni, a hámot ért sérülés pedig heg nélkül gyógyul. A futószemölcsök esetében az ecsetélés nem annyira célravezető, mivel csípi a bőrt és begyullasztja a képleteket. Másrészt arcom, főleg a szem környékén nem nagyon lehet alkalmazni az alapvetően maró hatású készítményeket.


Hirdetés

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!