Kárpátinfo hetilap


| 2021. 05. 01. – 07:07 | Kárpátalja |
Két gyermekünk van, Amélia és Viktor, a vállalkozásunk pedig a harmadik gyermekünk. Nagyon szeretjük csinálni, szívünk-lelkünk beletesszük.

Hirdetés

Egy családi vállalkozás történetének megismerése mindig örömmel tölt el. Egyik jó példája ez annak, hogy közösségünkben is van élet, van megmaradás, tenni akarás. Magyarságunk még a nehezebb időkben is kész bizonyítani, hogy kitartással bármit elérhet.

A beregszászi Família ABC tele van miden jóval, mi szem-szájnak ingere. A polcokon az élelmiszerek mellett háztartási cikkek, tisztítószerek, gyermekjátékok is megtalálhatók. Emellett az üzlet mögött egy hangulatos szauna várja a pihenni vágyókat. A bolt tulajdonosait, Szibert Dorottyát és férjét, Viktort kérdeztük tervekről, kihívásokról.

– Vállalkozónak lenni nem könnyű. Hogyan kerültek közel a szakmához?

– Édesapám, Bíró Tibor még a ’90-es években indította el vállalkozását, a Sörkert hotel-éttermet. Ennek folytán gyakorlatilag beleszülettem ebbe az életstílusba – kezdi beszélgetésünket Dorottya. – Már egész fiatalon érdekelt, hogyan lehet felépíteni egy vállalkozást, hogyan lehet jól működtetni, mit kell beszerezni, milyen marketinget kell felépíteni ahhoz, hogy minket válasszanak a vendégek. Korábban kedveltem a falunapokat, fesztiválokat, ahol felállíthattuk sátrainkat, és kínálhattuk finomságainkat a járókelőknek. Reménykedünk, hogy ezek hamarosan újra megrendezhetők lesznek. Szerencsésnek érzem magam, mivel rengeteget tanulhattam, és tanulok a mai napig is a szüleimtől, ők a lehető legjobb példaképek számomra.

– A Dorottyával való megismerkedésünk előtt a beregszászi tehervámon dolgoztam – veszi át a szót Viktor. – Miután megismerkedtünk és összeházasodtunk, engem is beszippantott a vállalkozói lét. Ez egy olyan szakma, amelyet csak szívvel-lélekkel lehet végezni. Beletanultunk abba, mit hogyan kell tenni az eredményes munka érdekében, és ma már mi vezetjük a Sörkert hotel-éttermet. Nagyon büszke vagyok magunkra, hogy meg tudjuk állni a helyünket ebben a világban.

– Emellett egy saját ABC-t is vezetnek.

– Nem volt konkrét tervünk arra nézve, hogy egy teljesen új és saját vállalkozást indítsunk, mondhatom, hogy a lehetőség talált meg minket. Az előző tulajdonosok – Berti bácsi és Magdi néni – kerestek meg bennünket, hogy nekik van egy ABC-jük, amit már nem tudnak fenntartani, nem vennénk-e át a vezetését. Úgy gondoltuk, hogy belevágunk. Az üzletnek Família a neve, melyet még ők adtak neki. Mivel számunkra is fontos a család, így elhatároztuk, hogy nem változtatunk a megnevezésén – meséli Dorottya.

– Az évek alatt úgy méretben, mint kínálatban bővültek.

– 2015-ben vásároltuk meg az ingatlant, akkor még csak egy kisebb helyiség állt a rendelkezésünkre a bolt kialakításához. Azonban az évek alatt fejlesztettünk, bővítettünk, sikerült a kis bolt mellett álló romos épületet felújítani. Így a tavalyi év során átköltözhettünk, és megújulva, már nagyobb kínálattal is várjuk a vásárlókat – mondja Viktor.

– Napról napra igyekszünk bővíteni a választékunkat. Fontos számunkra, hogy mindaz megtalálható legyen nálunk, amire szükségük van a vevőknek. Az alapvető élelmiszerek mellett édességek, üdítő italok, fagyasztott félkészételek kaphatóak. Emellett tisztítószerek, háztartási cikkek, játékok, iskolai felszerelések kisebb-nagyobb választékban fellelhetőek. A bolt előtt kialakítottunk egy kis teraszt, ahol leülhetnek kávézni, beszélgetni is a vendégek – egészíti ki Dorottya.

– Emellett a bolt területén ma már egy kényelmes szauna is várja a pihenni vágyókat.

– Igazából ez az én ötletem volt, mindig is szerettem volna egy szaunát nyitni – büszkélkedik Viktor. – Az üzlet hátsó részét raktárnak használtuk, de sokat gondolkodtunk azon, hogy mit is lehetne belőle kialakítani. A Sörkert vezetése révén felismertük a vendégeink igényét, hogy kellemes környezetben szeretnének feltöltődni. Így elhatároztuk, hogy itt kialakítunk egy szaunát. Emellett egy kisebb medencénk, több zuhanyzókabinunk is van a kellemesebb pihenés érdekében.

– Valamint kisebb rendezvényeket, születésnapokat is van lehetőség megtartani a szauna előterében. Igény szerint az ételeket a Sörkertben készítjük el, majd itt tálaljuk fel a vendégeinknek – teszi hozzá a feleség.

– Mit jelent az önök számára a vállalkozásuk?

– Két gyermekünk van, Amélia és Viktor, a vállalkozásunk pedig a harmadik gyermekünk. Nagyon szeretjük csinálni, szívünk-lelkünk beletesszük. Építjük, szépítjük, gondozzuk. Tudjuk, ha nem fejlesztünk, akkor be is zárhatunk. Ahhoz, hogy naprakészen irányítsuk a vállalkozásokat, rengeteg időt kell eltölteni a helyszíneken.

Nagyon sok segítséget kapunk mindkét oldalról a szüleinktől, akár tanácsok tekintetében, akár abban, hogy a gyerekekre vigyáznak. Fontos számunkra a szülőkkel való kapcsolattartás, mivel ők a lelki támaszaink, a gyökerek, melyek erőt adnak a virágzáshoz – mondják szinte egyszerre.

– Hogyan hatott munkájukra a karantén időszaka?

– Bár egy ABC-t működtetünk, és élelmiszerekre mindig szükség van, azonban nekünk sem volt könnyű az eltelt időszak. Felelősséggel tartozunk a munkatársaink iránt is, nem tehetjük meg, hogy fizetés nélkül maradjanak, hiszen ők is a családjaik megélhetéséért dolgoznak. Bár éttermünk a karantén miatt több hétig zárva volt, csak elvitelre dolgozhattunk, de mindig próbáltuk úgy alakítani a helyzetet, hogy az megfelelő legyen a velünk dolgozók számára is – mondja Dorottya.

– További tervek…

– Szeretnénk megújítani a Sörkertet, a hotel részleget, a szobákat, a tetőszerkezetet. Valamint az étterem mellett egy apartmant szeretnénk létrehozni, amely még több szállóvendég fogadására lenne alkalmas.

Emellett a boltot is tovább kívánjuk bővíteni, ha lesz rá lehetőségünk.

– Mi pedig további sikereket kívánunk!

Kurmay Anita


Hirdetés


  • A cikk a Kárpátinfo hetilap 25. évfolyamának 17. számában jelent meg.
  • Hetilapunkat megvásárolhatja terjesztőinknél, illetve előfizetheti a postán.
  • A Kárpátinfo hetilapot ONLINE is előfizetheti!
  • Lapunkat elolvashatja PDF formátumban is.

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!