Kárpátinfo hetilap


Megosztás


Valljuk meg őszintén: a nyolcmillió ukrajnai kisnyugdíjas számára megnyugtató, hogy az alapvető zöldségfélékhez immáron hosszú ideje viszonylag olcsón tudnak hozzájutni. Nagy könnyebbséget jelent ez a kárpátaljai magyar időskorúaknak is, hisz túlnyomó többségük abba a kategóriába tartozik, melynek havi járandósága kétezer hrivnya körül mozog.

De vajon meddig maradhat ez így? Sokan attól félnek, hogy ha megtörténik a nyugdíjemelés, és az idősebbek immáron 300 hrivnyával többet kapnak majd havonta, akkor a kereskedők hamarosan tesznek majd róla, hogy ennek a pénznek a nagyobb része az ő zsebükbe vándoroljon.

Ukrajnában egy áremelés amúgy sem számít szokatlan dolognak.

– A tavasz különösen nehéz időszak az idős emberek számára, hisz ilyenkorra már nagyon esedékessé válik a közüzemi számlák kiegyenlítése, s ilyenkor amúgy is rengeteg az egyéb kiadás is, ami például a porta rendbetételét hivatott előmozdítani – vallja Béla barátom, aki a beregszászi piacon zöldségféléket árusít. A saját gazdaságában megtermelt termények mellett olyanokat is kínál megvételre, melyeket a munkácsi nagybani piacon szerez be. – Így aztán szerintem nem valószínű, hogy a közeljövőben a zöldségfélék tekintetében jelentősebb áremelkedéstől kellene bárkinek is tartani. Természetesen csak az országunkban megtermelt konyhai alapanyagokról van szó, az import áru, de még a tavasz második felében fokozatosan megjelenő primőrök is egy egészen más kategóriába tartoznak.

A vásárcsarnokban körbe nézve megnyugvással konstatálom, hogy mind a vöröshagyma, mind a sárgarépa, a cékla, a burgonya és a káposzta kilójához 8-12 hrivnyáért hozzá lehet jutni. Akárcsak tavaly ilyenkor. Még az állítólag Kínából származó fokhagyma ára sem változott, ez 60-65 hrivnyát kóstál. A paszuly a többi zöldségfélékhez képest viszont drága, a fokhagyma árával vetekszik. Ennek okát egy másik kiskereskedő, Zoltán, ekképp magyarázza:

– A szélsőséges időjárás egy idő óta gyakorlatilag lehetetlenné tette azt, hogy a babot a hagyományos módon termesszük, bizony, ha kiegyensúlyozott hozamokat akarunk elérni, akkor növényünk igényli a csepegtetőcsöves öntözést. Ami, ugye, komoly költségnövelő tényező. A termés gépi betakarítása sem oly egyszerű, így aztán jóval nagyobb a kereslet iránta, mint tapasztaljuk azt más zöldségfélék esetében.

Az alapvető kérdés mégiscsak a következő: mi a biztosíték arra, hogy ilyen árban továbbra is hozzájuthatunk az alapvető zöldségfélékhez? Hisz aki próbálta, az tudja, hogy ennyi pénzért a kiskerttulajdonosok, de még az árutermelésre szakosodott családi gazdaságok sem tudják előállítani ezeket a termékeket.

– Ami zöldségféle a pulton látható, a karalábén és a levélpetrezselymen kívül, valamennyi a hágón túli nagyüzemekből került hozzánk – magyarázza egy másik kiskereskedő, István. – Ott, az ország belsejében több száz hektáron termesztik ezeket. Olyan korszerű gépek végzik a talajelőkésztést, a vetést, a növénygondozást, amelyek kabinjába már nem ül gépkezelő, mivel helyette ezeket a feladatokat számítógép végzi. Egészen a legutóbbi időkig a betakarítás és a csomagolás volt a zöldségtermesztés leggyengébb pontja, mivel sok élőmunkát igényelt. Mostanra erőteljesen változott a helyzet: számítógép vezérelte kombájnok végzik a gumók felszedését, szortírozását és csomagolását. A termény ezután korszerű tárolókba kerül, ahol megfelelő módon klímaberendezések szabályozzák a hőmérsékletet. Visszatérve a valóban alacsony zöldségárakhoz. Nagy tételben ezeknek az agrárholdingoknak megéri, hogy ilyen alacsony áron termeljék meg és dobják piacra az említett zöldségféléket.

Önkéntelenül is felsóhajt az ember, hogy bárcsak az agrárium más ágazataiban is ilyen egyszerű lenne a helyzet. S akkor nem fordulhatna elő az, amivel mostanság a vásárlóknak szembe kell nézni. Nevezetesen azzal, hogy a cukor ára a nyár óta 50 %-kal emelkedett. A liszt, a napraforgóolaj és a grecska 15-20 %-kal lett drágább, a tej és a sajtfélék pedig 10-15 %-kal. Lopakodó módon, tehát szinte észrevétlenül, de folyamatosan drágul a kenyér is, meg természetesen a hús is, amely már korábban is szinte megfizethetetlen volt a szépkorúak számára.

Eszenyi GáborGaléria