Ukrajna | 2021. 03. 11. – 07:36 |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Az ukrán polgárok csaknem fele (46%) ellenzi a kettős állampolgárság engedélyezését.

Ezt bizonyítják a LibertyReport.ai kutatás eredményei, amelyet a Szavik Suszter szólásszabadsága című műsor sugárzott – közli az RBC Ukraina hírportál. 

A nők (45%) és a férfiak (48%) egyaránt ellenezték a kettős állampolgárságra vonatkozó engedély megadását.

Ebben a kérdésben kategorikusabbak voltak a 60 év feletti emberek, akiknek 50%-a ellenzi, a 18-29 éves korosztályban csak 40%-uk ellenzi kettős állampolgárságot.

A fiatalok 14%-a, a 60 év feletti polgárok 1%-a nehezen válaszolt a kérdésre.

Szociológusok szerint ez azt jelzi, hogy Ukrajnában a fiatalok kevésbé járatosak a kettős állampolgárság kérdésében. Érdemes megjegyezni azt is, hogy a városlakók (43%) jobban kiállnak a kettős állampolgárság mellett, mint a hagyományosan konzervatív falusiak (53%).

A megkérdezett ukránok csupán 17%-a válaszolta, hogy támogatja azt az elképzelést, hogy a kettős állampolgárságot kivétel nélkül minden ukrán számára meg kell engedni.  

Ezek közül 20% nő és 12% férfi.

Ugyanakkor a válaszadók 29%-a ellenezte a kettős állampolgárság megadását a köztisztviselőknek. A szociológusok megjegyzik, hogy ennek oka lehet az állami intézmények és hatóságok felé irányuló bizalmatlanság.

A városok lakói negatívabban viszonyulnak e kérdéshez. 32%-uk ellenzi a köztisztviselők kettős állampolgárságát. Ugyanakkor a falvakban ez csak 23%-ot tesz ki.

A kutatást a szociológiai Liberty vállalat végezte el kevert módszerrel: online és telefonos felmérés 70:30 arányban. A maximális hiba nem haladja meg a 4,5%-ot. E tanulmány eredményeit március 5-én mutatták be a Szavik Suszter szólásszabadsága című programban.

Korábban hírt adtunk arról, hogy Kuleba szerint lehetséges az ukrán-magyar kettős állampolgárság. A tárcavezető megjegyezte, hogy támogatja a kettős állampolgárság legalizálásának gondolatát.  

Továbbá emlékeztetünk arra is, hogy Ukrajna nem engedi, hogy beleszóljanak a kisebbségi törvénybe. Kuleba elmondta, hogy az ukrán parlament a nemzeti kisebbségekről szóló törvény kidolgozásával foglalkozik.

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!


Hirdetés