Ukrajna | 2021. 02. 22. – 16:00 |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Ukrajnában a cigaretta árát évente 20%-kal fogják emelni.

Ennek köszönhetően teljesen megsemmisülhet a cigarettacsempészet – jelentette ki Oleg Pendzin, a Gazdasági vita klub ügyvezető igazgatója.

2025-ig évente 20 százalékkal drágul a cigaretta ára.

Ez azért van, mert 20 százalékkal növelik a dohányáru jövedéki adóját, illetve azért, mert Ukrajnának kötelezettségei vannak az Európai Unióval aláírt társulási megállapodás szerint – magyarázta a szakértő. 

A szakértő szerint Ukrajnának vezetnie kell a jövedéki iránypolitikát az európai szabványoknak megfelelően.

„Európában magasabb szintű jövedéki adók vannak” - mondta Pendzin. 

Az ő információi szerint ma az 1000 cigarettáért járó jövedéki adó körülbelül 1300-1400 hrivnyát tesz ki. Ez 2025-re közel 3500 hrivnya lesz.

Ugyanakkor a szakértő pozitív dolgokra mutatott rá. A cigaretta költségének egyenlővé tétele Ukrajnában és Európában a csempészet megszüntetéséhez vezethet.

Pendzin hozzátette, hogy az ukrán dohányosok már reagáltak a dohánytermékekre vonatkozó jövedéki adók növekedésére.

"A falvakban élő emberek saját dohányt termesztenek, míg a városlakók az elektronikus cigarettákra tértek át" - tette hozzá Pendzin.

Ukrajna Legfelső Tanácsa a második olvasatban általánosan betiltotta az elektronikus cigaretta értékesítését 18 év alatti ukránok számára - írja a Podrobnosztyi.ua.

Korábban hírt adtunk arról, hogy indexálják a dolgozó nyugdíjasok jövedelmét Ukrajnában. 2021-ben Ukrajna több szakaszban hajtja végre a kifizetések felszámolását a nyugdíjasok különféle kategóriái esetében.

Továbbá emlékeztetünk arra is, hogy a gabona és a cukor ára Ukrajnában magasabb, mint a világpiacon. A szakértő szerint ma a fent említett áruk ára körülbelül 30-40%-kal magasabbak, mint a világpiacon.

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!

Hirdessen Ön is a Kárpátinfo hetilapban

Apróhirdetés beküldése
Apróhirdetés feladása a Karpatinfo.net.ua oldalra
  • Az apróhirdetés feladásához a Karpatinfo.net.ua oldalra regisztráció szükséges
  • Magánszemélyek és cégek számára INGYENES