Oroszország | 2021. 02. 13. – 06:06 |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

A konkurens cégek és egyes politikai erők több országban provokációra készülnek a Szputnyik V vakcina ellen - jelentette ki Kirill Dmitrijev, az orosz oltóanyagok fejlesztését finanszírozó Oroszországi Közvetlen Befektetési Alap (RFPI) pénteken a Rosszija 24 hírtelevíziónak nyilatkozva.

"Nagyon sok más vállalat, konkurens és politikai erő igyekszik sok országban megzavarni a (vakcina) jóváhagyását" - mondta.

"És azt is tudjuk, hogy egy sor országban provokációkat terveznek a Szputnyik V ellen, de mi haladunk tovább és kétségtelen, hogy ez az egyik legelismertebb vakcina a világon"

- tette hozzá.

Közölte, hogy a Szputnyik V használatát eddig 27 országban hagyták jóvá, adta hírül az MTI.

Alekszandr Gincburg, a Covid-19 elleni első orosz vakcinát kifejlesztő Gamelaja Intézet igazgatója ugyancsak a Rosszija 24-nek elmondta, hogy a befejeződéséhez közeledik a Szputnyik V egykomponensű "light" változata klinikai tesztelésének második szakasza. Ez az oltóanyag 4-5 hónapig tartó védettséget nyújthat, szemben a rendes Szputnyik V-vel, amely esetében két évig tarthat az immunitás. Az akadémikus szerint ebből kilenc hónapig már bizonyítottan.

Közölte, hogy

a Szputnyik V-nek az összetétele a gyerekek esetében nem változik, csak az adagolása.

Elmondta továbbá, hogy az oltóanyag könnyű változata csökkenti a Covid-19 súlyos lefolyásának veszélyét. Beszámolója szerint a Gamaleja olyan vakcina kifejlesztésén dolgozik, amelyik több vírustörzs ellen is véd. Ennek tesztelése 2021 végén kezdődik, a szer 2022-ben kerülhet forgalomba.

Oroszországban a pénteken közzétett hivatalos adatok szerint az igazolt új fertőzöttek száma az elmúlt napon 15 089-cel 4 042 837-re emelkedett. A napi növekmény 0,37 százalék, az új esetek 11,7 százaléka tünetmentes.

Az aktív fertőzöttek száma 404 501-re csökkent, a halálos áldozatoké pedig 507-tel 79 194-re, a felépülteké pedig 20 720-szal 3 559 142-re emelkedett.

Oroszországban a járvány kezdete óta több mint 106 millió, az elmúlt napon pedig mintegy 399 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el. Új koronavírusos fertőzés gyanújával 643 718 embert tartanak orvosi megfigyelés alatt.

Forrás

MTI


Hirdetés

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!